Luni, 4 iunie 2018, începând cu ora 13.00, în Sala de expoziții de la etajul castelului Károlyi din municipiul Carei va avea loc vernisajul expoziţiei de artă fotografică itinerantă „COMORILE ROMÂNIEI” a artistului Ilie Tudorel din Baia Mare, expoziție dedicată CENTENARULUI Marii Uniri de la 1918 și Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018.

AFIS Expozitie Comorile Romaniei - CAREI pres

Expoziţia de artă fotografică „Comorile României” este o expoziţie-eveniment care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante valori ale patrimoniului cultural din România.
Obiectivul expoziţiei este ca în anul aniversar al Centenarului Marii Uniri de la 1918 să facă cunoscute publicului larg valorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului tangibil, intangibil şi natural ale României. Este vorba despre acele valori patrimoniale româneşti care ne diferenţiaza cultural de alte popoare şi ne fac mândri că suntem români, mai ales acum când are loc un proces de globalizare şi de nivelare a valorilor pe plan mondial.
Uniunea Europeană încurajează iniţiativele prin care cetăţenii să se implice în ampla cunoaştere a patrimoniului cultural şi de aceea anul 2018 a fost declarat Anul European al Patrimoniului Cultural , prilej cu care se va consolida sentimentul de apartenenţă la un spaţiu cultural european comun, desigur cu respectarea diversitaţii culturale şi elementelor de unicitate ale fiecărui popor în parte.
Expoziţia de fotografie „Comorile României” prezintă într-un număr de 71 de lucrări de artă fotografică înrămate , unele de mari dimensiuni, cele mai valoroase locaţii, monumente sau sit-uri arheologice ale patrimoniului tangibil recunoscute pe plan mondial (aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO): fortăreţe dacice din Munţii Oraştie, biserici de lemn din Maramureş, biserici pictate din nordul Moldovei, sate cu biserici fortificate din centrul Transilvaniei, centrul istoric al oraşului Sighişoara şi Manăstirea Hurezi. În imagini mai este prezentat şi patrimoniul natural (locaţii aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunării, pădurile primare şi bătrâne de fag din Carpaţi( Strâmbu-Baiuţ şi Groşii Ţibleşului).
Patrimoniul intangibil este reprezentat prin imagini despre tradiţii si meşteşuguri tradiţionale româneşti prezente pe Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO, cum sunt :
colindatul de ceată bărbătească, doina, tehnicile de prelucrare a ceramicii de Horezu,
jocul fecioresc din România, tehnicile de ţesere a scoarţelor româneşti tradiţionale,
ritualul căluşului, practicile culturale asociate zilei de 1 martie.
Pentru a completa imaginea de ansamblu, în cadrul patrimoniului tangibil mai sunt prezentate şi câteva din locaţiile aflate pe lista tentativa (preliminară) UNESCO :
bisericile bizantine şi post-bizantine de la Curtea de Argeş, biserica Densuş, Ansamblul sculptural Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu, oraşul istoric Alba Iulia, centrul istoric al oraşului Sibiu, culele din Valahia Mica (Oltenia), Masivele Retezat si Rodnei ,etc.
Toate aceste fotografii color realizate la un înalt nivel artistic se constituie într-o oglindă vie a bogaţiei culturale de care dispune poporul român în anul Centenarului şi pot fi un important vector de promovare a turismului cultural din România.
Patrimoniul cultural al României este o bogaţie care venind de la strămoşii noştri daci şi străbătând cu succes veacurile este o parte integrantă a identităţii poporului român, dar este totodată şi o valoare universală !
Se cuvine deci să-l cunoaştem, să-l păstrăm şi să-l transmitem generaţiilor viitoare !
Expozant : Ilie Tudorel