Salariile considerate prea mici, precum şi calitatea scăzută a vieţii, dată de lipsa locuinţelor, infrastructura deficitară, funcţionarea deficitară a sistemul de Sănătate şi a Educaţiei, sunt principalele motive pentru care tinerii aleg să plece la muncă în străinătate. Acestea au fost concluziile mesei rotunde pe tema “Căutarea de soluţii pentru retenţia tineretului”, care a avut loc azi la sediul firmei Polipol Mobila SRL Foieni.

DSC_0851

La dezbatere au luat parte prefectul Darius Filip, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, Călin Durla, şi primarii localităţilor din zona Careiului. Oficiile de gazdă au fost făcute de directorii generali ai Polipol, Dan Brumboiu şi Knecht Csaba.
Prefectul Darius Filip a arătat că plecarea tinerilor la muncă în străinătate a ajuns să constituie o problemă care acum “doare” mediul de afaceri, dar în curând îl va “arde”. Prefectul Filip a mai adăugat că trebuiesc identificate soluţii nu dar pentru a-i determina pe tineri să nu mai plece, dar şi pentru a-i aduce acasă pe cei care au plecat să lucreze în Occident.
Preşedintele Pataki Csaba a prezentat proiectele Consiliului Judeţean în acest sens, insistând asupra investiţiilor care se fac în infrastructura din zona Careiului, dar şi a întregului judeţ, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă. De asemenea, preşedintele Pataki a prezentat platforma haiacasa.sm, care conţine toate locurile de muncă disponibile în judeţul nostru.
Directorul general Dan Brumboiu a prezentat un studiu realizat de AIMS International pe salariaţii a 317 firme din România, printre care şi cei ai Polipol. Potrivit studiului, fluctuaţia personalului în România a crescut de la 17% în 2016 la 30% în 2017, afectând firmele angajatoare. Circa 78% din cei care au renunţat la locul de muncă şi-au motivat gestul prin faptul că merg să lucreze în străinătate.
Prefectul Darius Filip a avansat ideea realizării unui sondaj pentru a se afla care este motivaţia tinerilor de a pleca din România, precum şi ce i-ar putea determina să se întoarcă acasă.
Primarul Careiului, Eugen Kovacs, a declarat că principala cauză a fenomenului o constituie salariile prea mici, dar şi o anumită nesiguranţă în privinţa viitorului, precum şi infrastructura precară. Pe lângă salarii motivante, primarul Kovacs consideră că trebuiesc acordate tinerilor facilităţi atractive, cum ar fi posibilitatea de a obţine mai uşor o locuinţă. “Primăria Carei se oferă să pună la dispoziţia firmelor teren pentru a construi locuinţe pentru angajaţii tineri”, a spus primarul Kovacs.
Viceprimarul Petreştiului, Otto Machiş, a declarat că, în urma unui sondaj efectuat printre concetăţenii săi plecaţi în Germania, a reieşit că principalele cauze sunt: salariul, sistemul sanitar şi sistemul educaţional.
Prefectul Filip a clasificat factorii în două categorii: banii, adică salariul, factor a cărui rezolvarea cade în sarcina firmelor, respectivi factorii legaţi de calitatea vieţii, a căror rezolvare cade în sarcina autorităţilor. Directorul general Knecht Csaba a exprimat concluzia mesei rotunde, în sensul că aceste condiţii pentru rămânerea tinerilor acasă pot fi asigurate doar printr-o strânsă cooperare între angajatori şi autorităţi.
În cadrul dezbaterilor, s-a mai vorbit despre importanţa învăţământului profesional, în special al celui dual, precum şi despre necesitate integrării romilor nu numai în societate, ci şi în muncă.
La finalul mesei rotunde, oaspeţii au vizitat fabrica. Directorul general Dan Brumboiu a adresat tuturor consiliilor locale din zonă invitaţia de a vizita fabrica Polipol din Foieni.