Trei personalităţi evocate la Carei: Ioan Buteanu – preotul, Ioan Buteanu – avocatul și jurnalistul Iosif Țiproc

Miercuri, 21 martie 2018, de la ora 11.00, la Biblioteca Colegiului Tehnic Iuliu Maniu din Carei, a avut loc o întâlnire cu elevii acestei instituții școlare, în care reprezentanții Direcției de Cultură Carei, Bogdan Georgescu și Adrian Ștefănuți, le-au prezentat tinerilor biografiile a trei personalități, prima dintre ele fiind preotul Ioan Buteanu, de la a cărui naștere se împlinesc în aceste zile 168 de ani, informează Direcţia de Cultură.

Născut în Carei, acesta a făcut studiile primare în localitatea natală, iar liceul și studiile teologice le-a urmat la Oradea. A fost membru în Parlamentul de la Budapesta, fiind ales ca deputat de Beiuș. Activitatea didactică a lui Ioan Buteanu este reflectată de studiile și articolele pe care le publică atât în presa vremii cât și în Anuarul liceului beiușan, printre care: Monografia Stâna de Vale, Gramatica limbii române, amândouă publicate în 1887 la Gherla, Sistema divizbilității numerilor, apărută la Beiuș în 1901. Ioan Buteanu a murit la 24 aprilie 1914, fiind înmormântat la Oradea.
A doua personalitate evocată a fost unul dintre liderii Revoluției din 1848, Ioan Buteanu, al cărui bust se află în Sala Bibliotecii Colegiului Tehnic Iuliu Maniu. S-a născut la Sighetu Marmației, în anul 1821, într-o veche familie nobilă din Țara Chioarului. A urmat apoi gimnaziul în Baia Mare și Carei, iar dreptul la Cluj și Zagreb. După ce a obținut diploma de avocat s-a stabilit în Abrud, unde îl găsesc și evenimentele din 1848. Generalul austriac Anton Puchner l-a numit administrator al Zarandului, iar Comitetul Național Român l-a desemnat prefect în acea regiune. A murit la 23 mai 1849. În anul 1924, la centenarul nașterii lui Avram Iancu, a fost reîngropat la Țebea, alături de gorunul lui Horea și mormântul lui Avram Iancu.
Și pentru că ne aflăm în această perioadă a anului, Bogdan Georgescu a evocat pe scurt și personalitatea reporterului şi scriitorului Iosif Ţiproc, născut la 22 martie 1953, unul din cei mai buni gazetari din județul Satu Mare. Acesta a fost redactor la Informația Zilei și a rămas în istoria culturală a Sătmarului datorită celor șase cărți pe care le-a publicat de-a lungul timpului. Cronicarul Iosif Țiproc a scris „Vasile Blidaru – omul şi legenda” 2006 , „Conace, Oameni, Destine” 2007 , „Griga lui Ianoş” şi „Victor Fanea – martirul din Bixad” 2008 , „Mihai din Prilog” 2009 și „Călător pe drumuri de ţară“ 2010 . În 15 august 2010 a primit titlul de cetățean de onoare al orașului Livada, el fiind născut în satul aparţinător, Dumbrava. A murit în 2010, la doar 57 de ani.