Miercuri, 7 martie 2018, de la ora 09.00, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei a avut loc prezentarea „Românce de succes”, realizată cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, informează Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.

În cadrul evenimentului, Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” a prezentat semnificația istorică și socială a zilei de 8 Martie la nivel național și internațional, iar Mihai Andrei Mocan, muzeograf la Muzeul Județean Satu Mare, secția Carei, a prezentat detalii despre feminism și modul în care această mișcare socială a apărut și s-a deszvoltat de-a lungul timpului. Cei doi au ales să prezinte și biografia a două dintre româncele care se găsesc în expoziția de imagini „Românce de succes”, Lucia Sturdza Bulandra și Regina Maria a României.
La prezentare au asistat clasele a X-a B și a X-a C de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Carei, alături de doamnele profesoare Silaghi Talida și Coșarcă Elena.
După prezentare, cei prezenți au putut viziona expoziția de imagini „Românce de succes”, cuprinzând 31 de fotografii cu românce celebre, care, prin activitatea pe care au desfășurat-o de-a lungul vieții au adus faimă țării noastre, multe dintre acestea deschizând noi drumuri în domeniile lor de activitate.
Am putut afla, prin intermediul fotografiilor expuse, care a fost prima femeie avocat din România, prima femeie ministru din Romania sau prima femeie din lume care a obținut nota 10 la Jocurile Olimpice, precum și multe alte femei excepționale. Enumerăm câteva dintre numele femeilor ale căror portrete se regăsesc în expoziție: Ana Aslan, Elisa Leonida-Zamfirescu, Maria Haret, Elena Caragiani-Stoienescu, Regina Maria a României, Nadia Comăneci, Maia Morgenstern, Ana Ipătescu sau Lucia Sturdza Bulandra.
Vă invităm cu drag să vizionați expoziția, care se găsește în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi până în data de 14 martie 2018.
Evenimentul a fost organizat de Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”, în colaborare cu Muzeul Județean Satu Mare, secția Carei, Direcția de Cultură și Sport Carei și s-a desfășurat în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.