Răspunzând unei solicitări din partea portalului Opinie de Carei, protopopul ortodox de Carei, Florian Mocan, arată că preotul ortodox din Ianculești, părintele Gheorghe Sorian, și-a cerut scuze pentru atitudinea avută față de primarul Eugen Kovacs și față de Consiliului Local Carei. ”Dacă Consiliul unguresc (Consiliul Local Carei – n.r.) vrea să ne ia pământul din cimitir, să vină ungurul (primarul Eugen Kovacs – n.r.), să-și ia capela și să și-o ducă sau să o îngrădească, căci noi ne vom putea duce morții de acasă, ca și până acum”, a spus în biserică preotul Sorian.

preot sorian

Protopopiatul Ortodox Carei este împotriva unor astfel de atitudini și regretă incidentul care l-a avut protagonist pe preotul Gheorghe Sorian. ”Părintele a fost invitat la sediul protopopiatului, pentru lămurirea lucrurilor. După discuțiile pe care le-am purtat, părintele Sorian Gheorghe și-a cerut scuze pentru atitudinea avută, motivând comunicarea deficitară între cele două instituții. Noi protopopiatul suntem împotriva acestor atitudini, regretăm incidentul și ne cerem iertare pentru cele petrecute, sperând totodată ca pe viitor comunicarea între cele două instituții – Primăria Carei și Biserica Ortodoxă Ianculești – fie mai eficientă. Aflându-ne în perioada Postului Paștelui ispitele sunt mai multe, dar și iertarea trebuie să fie mai multă. Iertarea este un act al dragostei, milei şi harului. Trebuie să iertăm ca și Dumnezeu să ne ierte”, se arată în răspunsul transmis portalului Opinie de Carei de către protopopul ortodox de Carei, Florian Mocan.
Pentru a putea întăbula noua capelă mortuară din Ianculeşti, a cărei construcţie a fost finanţată din bugetul local, a fost necesară dezmembrarea unei suprafeţe de 30 de ari din cimitir, pentru care reprezentanții Primăriei Careu au cerut ridicarea dreptului de uzufruct al Bisericii Ortodoxe din satul aparţinător. Este vorba de o simplă formalitate, fără de care nu se putea întăbula noua capelă. După întăbulare, capela urmează să fie dată în folosința Bisericii Ortodoxe din Ianculeşti.
Formalitățile de întăbulare a capelei au fost interpretate de către preotul ortodox Gheorghe Sorian drept o încercare a primarului municipiului Carei, Eugen Kovacs, dar și a reprezentantului satului în Consiliul Local Carei, consilierul Ioan Oneț, de a pune mâna pe terenul bisericii. Mai mult ca sigur că preotul Sorian, aflat în prag de pensionare, a fost dezinformat de gruparea care și-a făcut un țel din instigarea ianculeștenilor împotriva administrației locale. Din grupare fac parte inidivizi mânați de interese profund electorale, funciare și financiare în satul Ianculești.
Important este faptul că preotul Gheorghe Sorian și-a admis greșeala, cerându-și scuze pentru cuvintele rostite. Doar patroana și administratoarea Buletin de Carei, Daniela Ciuta, a încercat să justifice cuvintele preotului. În opinia soției de consilier local, care deține și funcția de președinte al ASTRA Carei, discursul preotului Sorian a fost perfect normal pe motiv că ”primarul Kovacs Jeno este ungur”, iar Consiliul Local Carei este ”unguresc”, din moment ce UDMR deține majoritatea. No comment!