Blocul ANL din cartierul Eliberării, locuinţele sociale de pe strada Uzinei şi mai multe scări de bloc din cartierele Eliberării, Republicii şi Mihai Viteazul din Carei au fost debranşate de la apă în cursul zilei de ieri din cauza datoriilor înregistrate de unii locatari. Din păcate, din cauza acestei măsuri a societăţii Apaserv Satu Mare SA au de suferit şi locatarii bun platnici.

robinet apa taiata

Operatorul Apaserv Satu Mare a trecut la măsuri drastice împotriva careienilor cu restanţe la facturile pentru apă şi canalizare. Azi dimineaţă a fost sistată furnizarea apei în scările în care unii locatari înregistrează datorii “istorice”. Au fost vizate de această măsură blocul ANL din cartierul Eliberării, locuinţele sociale de pe strada Uzinei şi mai multe scări de bloc din cartierele Eliberării, Republicii şi Mihai Viteazul.
În urma unui control la Apaserv Satu Mare SA, Curtea de Conturi a dispus măsuri urgente în vederea recuperării datoriilor înregistrate de consumatori. În cadrul acestor măsuri, s-a dispus sistarea apei pentru consumatorii rău-platnici, a declarat şeful secţiei Carei a Apaserv, Ovidiu Papi. Careienii respectivi au fost daţi în judecată după ce tentativele de mediere au eşuat, iar pentru a urgenta recuperarea datoriilor, Apaserv a decis să le sisteze apa. Datoriile unora dintre careienii vizaţi de debranşare ajung şi până la 5.000 – 7.000 lei.
Din păcate, din cauza acestor măsuri au de suferit şi locatarii bun platnici, care sunt la zi cu plata facturilor. “Dispoziţiile pe care le-am primit sunt clare. Acolo unde există contorizare individuală se debranşează doar consumatorul rău-platnic, iar acolo unde contorizarea este comună se debranşează toată scara de bloc. Suntem conştienţi că au de suferit consumatorii bun platnici, dar am fost obligaţi să recurgem la această măsură dură pentru a putea recupera datoriile”, a declarat Ovidiu Papi. Contorizarea indiduală ar fi singura soluţie pentru evitarea situaţiilor de acest fel, dar mulţi careieni se opun introducerii acesteia, a adăugat şeful secţiei Carei a Apaserv Satu Mare SA.
Măsura de debranşare iniţiată de Apaserv la Carei a stârnit revolta locatarilor care sunt la zi cu plata facturilor. “Nu înţeleg ce vină am eu că vecinii mei de scară nu îşi plătesc apa. Eu sunt la zi cu plata facturilor, iar azi dimineaţă m-am trezit că nu am apă la robinete. Este aberant ce mi se întâmplă. Deşi am contract individual, mi s-a tăiat apa din cauza altora”, a declarat, sub protecţia anonimatului, un locatar din blocul ANL din Eliberării. “Eu ce ar trebui să fac acum? Să mă duc să mă iau la bătaie cu vecinii care au datorii? Sau să plătesc în locul lor ca să am şi eu apă în casă?”, se întreabă un alt careian ce locuieşte în acelaşi bloc. Din cei 29 de locatari ai blocului ANL din cartierul Eliberării, şase sau şapte au datorii la apă cuprinse între 600 şi 1.300 de lei.
Apaserv urmează să debranşeze şi alte scări de blocuri din Carei pentru restanţele unor locatari. Cu atât mai mult cu cât Curtea de Conturi va reveni în luna martie la Apaserv pentru a urmări dacă s-au adoptat măsurile dispuse în vederea recuperării datoriilor consumatorilor rău platnici din tot judeţul Satu Mare.