Un modern laborator de robotică pentru elevii dotaţi şi o cantină pentru elevii din categorii sociale defavorizate au fost inaugurate azi, 15 februarie 2018, la Şcoala Gimnazială Nr.1 din municipiul Carei.


La inaugurare au fost prezenţi prefectul Darius Filip, primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, viceprimarul Ludovic Keizer, consilieri locali, directorul Direcţiei de Învăţământ-Sănătate din cadrul Primăriei Carei, Varna Levente, directorul Direcţiei de Cultură, Bogdan Georgescu. Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare a fost prezent inspectorul de informatică-fizică, Cziprok Claudia. Oficiile de gazdă au fost făcute de către directorul Nicolae Moldovan şi de către profesorul de informatică Ovidiu Motişan.
În discursul său, primarul Eugen Kovacs a apreciat iniţiativa de a îmbina două direcţii diferite, adică de a înfiinţa un laborator de robotică pentru copii dotaţi şi o cantină pentru copiii defavorizaţi, provenind din etnia romă. Primarul Kovacs a adăugat că integrarea în societate a acestor copii nu se poate face decât prin educaţie. Edilul şef a mai anunţat depunerea unui proiect POR pentru reabilitarea Şcolii Gimnaziale Nr.1 şi construirea unei săli de sport. De asemenea, primarul Kovacs a felicitat conducerea unităţii de învăţământ pentru că se preocupă să atragă copii în şcoală, în condiţiile în care numărul copiilor a scăzut dramatic în ultima perioadă.
Prefectul Darius Filip s-a declarat impresionat de cele două proiecte implementate la Şcoala Gimnazială Nr.1 din Carei. De asemenea, prefectul Filip a atras atenţia asupra necesităţii schimbării mentalităţii, astfel încât copiii să fie îndrumaţi către meserii.
Laboratorul de robotică pentru ciclul gimnazial este dotat cu imprimantă 3D, laptopuri, piese pentru roboți și scule. Valoarea dotărilor este de aproximativ 20.000 lei, bani proveniți în special din sponsorizări.
Proiectul dedicat copiilor romi este implementat în parteneriat cu Primăria Carei și Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare. După terminarea programului, elevii desfășoară activități care țin de dezvoltarea îndemânării și deprinderea comportamentului în societate. Aceştia beneficiază şi de o masă caldă, în cantina amenajată în incinta unităţii de învăţământ.