Ieri, 14 februarie a.c., polițiștii sătmăreni și specialiști din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare au desfășurat activități preventiv- educative cu elevii de gimnaziu și părinții acestora vizând siguranța tinerilor, informează IPJ Satu Mare.

Organizate în cadrul Școlii Gimnaziale ,, Gh. Bulgăr ” din localitatea Sanislău, sub forma unor schimburi de informații și dezbateri, sesiunile de informare au adus în prim plan problematica siguranței în mediul online și a prevenirii consumului de tutun, alcool sau droguri. Coordonați de dna. director Șaitoș Maria, dna. director adjunct Engsli Helga și profesorii cu funcții de diriginți, elevii claselor a VII – a și a VIII -a au interacționat cu polițiștii din structura de prevenire și cu cei din cadrul Compartimentului relații publice, dar și cu specialistul din cadrul Centrului Antidrog Satu Mare, abordând într-o manieră interactivă subiectul “PERICOLELE VIEŢII VIRTUALE – SEMNE DE ALARMĂ ÎN COMPORTAMENTUL TINERILOR”, dar și subiectul „DESPRE ALCOOL, TUTUN, DROGURI – NECENZURAT”.
Prezentările power – point și filmele tematice expuse participanților au relevat și mai bine ideea de informare, care reprezintă cheia principală în luarea unor măsuri a propriei siguranțe, atât în ceea ce privește utilizarea rețelelor de socializare, cât și a consumului de tutun, alcool sau droguri.
Polițiștii le-au vorbit elevilor despre modalitatea de a ,,bloca o persoană”, de a folosi butonul,, report abuse” atunci când nu se simt în siguranță în mediul online, de a menține setările de confidențialitate ale profilului dintr-o rețea de socializare, criteriile de a accepta cererile de prietenie, sugerându-se totodată și apelarea la persoanele adulte din viața lor, la autoritățile competente în a soluționa infracțiunile de hărțuire în mediul online, care trebuie să fie sesizate cât mai repede în asemenea situații.
Specialistul din cadrul Centrului Antidrog Satu Mare a abordat pe parcursul discuției și aspectele privind influența anturajului în luarea unor decizii greșite privind consumul de tutun, alcool sau droguri, dar și modalitățile concrete de evitare a influențelor nefaste; problematica conștientizării, modul de reacție și importanța solicitării de sprijin, în cazul în care o persoană a ajuns într-o situație de risc.
Întâlnirile cu părinții elevilor prezenți la sesiunile de informare s-au centrat pe ideea de comunicare deschisă cu propriul copil, în vederea prevenirii unor situații de victimizare a minorilor – capcanele întinse tinerilor de traficanții de carne vie din mediul online, dar și în vederea prevenirii consumului de tutun, alcool sau droguri. Semnele de alarmă din comportamentul tinerilor, care pot constitui indicii relevante ale faptului că există o problemă în viața tânărului au fost dezbătute pe larg cu părinții participanți, insistându-se asupra faptului de a fi alături de tânăr, fără a-i judeca comportamentul, cauzele ce au dus la instaurarea lui, fără a emite judecăți de valoare referitoare la prietenii din anturaj.
Răspunsurile la întrebările ,,Ce poți face tu ca părinte pentru a ajuta tânărul? Ce modalități concrete de a-ți ajuta copilul ai?” au constituit puncte de reper în abordarea principalelor soluții care sunt la îndemâna oricărui părinte, vizând totodată și unitatea familie – școală – poliție – specialiști în domeniu.
La finalul activităților, polițiștii și specialiștii au împărțit elevilor și părinților materiale preventive, sugestive în transmiterea mesajului adresat pe parcurs și care conțin totodată, datele de contact ale instituțiilor implicate în asigurarea unui climat de siguranță, fie că este vorba de siguranța în mediul online sau de consum de tutun, alcool sau droguri.