În stilul său caracteristic, întreprinzătorul și consilierul local Ilie Ciuta m-a atacat prin două postări pe pagina lui de Facebook, în decurs de câteva zile. Apreciez interesul pe care mi-l poartă acest consilier local, care încearcă să facă din mine o problemă ”de interes local” în rândul celor 382 de persoane ce îl mai urmăresc. Însă nu pot să nu remarc că recurge la aceleași dezinformări pe care le-a practicat și în instanță. Deși deja e plictisitor, am să încerc să răspund punctual la acestea. De asemenea, încerc să înțeleg și frustrările care-l macină.

opinie
În primul rând, consilierul Ilie Ciuta face referire la un articol apărut cu ani în urmă în Gazeta de Nord-Vest, arătând în mod mincions că în materialul respectiv se afirmă că s-ar intersecta cu soția în pat. Dacă ar citi mai atent acea pastilă cu caracter pamfletar de la rubrica ”Bursa zvonurilor”, ar putea observa că nu i se pomenește nicăieri numele. Se relatează despre o situație absurdă în care într-o familie nu se mai poate face diferența între două puteri, cea politică și cea a presei, reprezentate de către cei doi soți. Deși ar trebui să fie independente una de cealaltă, politicul și presa se intersectează totuși în patul conjugal. Nu e problema mea dacă soții Ciuta se recunosc în această situație penibilă, fără să remarce conflictul evident dintre părțile pe care le reprezintă. Mi se pare și mai penibil faptul că tocmai ei s-au găsit să reclame situații de conflict de interese în care s-ar afla alte persoane.
Apoi, consilierul Ciuta ia în derâdere faptul că la Curtea de Apel Oradea am arătat că m-a făcut nebun, în plenul unei ședințe de Consiliu Local cerând fișa mea medicală. ”Și nu mă refer la vreo infirmitate sau handicap, ci la faptul că nu are <<toate țiglele pe casă>>”, a adăugat consilierul Ciuta în respectiva ședință. ”Mi s-a părut revoltător ca instituția primăriei să aibă un contract de colaborare cu un asemenea personaj”, scrie consilierul pe pagina sa de Facebook. Și mie mi s-a părut revoltător faptul că am fost atacat într-o ședință de Consiliul Local de către un personaj investit cu autoritatea Statului Român, dar totuși nu mi-am permis să afirm că Ilie Ciuta nu ar avea ”toate țiglele pe casă”. Las în seama lui, de om politic și consilier local, asemenea caracterizări ”civilizate”, care nu constituie jigniri, dar numai în opinia sa.
Apoi prezintă încheierea Curții de Apel Oradea, în care este reprodusă pledoaria avocatului soților Ciuta, în cadrul căruia am fost făcut urât atât la aspect cât și la suflet. Orice om cu experiență știe că jignirile de acest gen nu sunt menționate în actele oficiale. Nici în procesul verbal al ședinței Consiliului Local Carei în care Ilie Ciută a insinuat că aș fi nebun nu cred că sunt trecute jignirile sale la adresa mea.
În al doilea material postat pe pagina sa de Facebook, consilierul Ilie Ciuta, încercând să bagatelizeze dezvăluirile privind faptul că a dezinformat instanța de judecată, spune că am posibilitatea de a face recurs. Nu sunt membru al Comisiei Juridice a Consiliului Local Carei, dar bănuiesc că, din moment ce nu am făcut apel împotriva sentinței Tribunalului Satu Mare, nu pot face nici recurs împotriva sentinței Curții de Apel Oradea. Probabil că Ilie Ciuta știe altcumva.
De asemenea, consilierul Ilie Ciuta mă face mincinos întrucât am afirmat că nu a fost atent când a votat modificarea organigramei și a statului de funcții pentru aparatul de specialitate al primarului municipiului Carei, de unde putea afla de angajarea mea la Primăria Carei. Apoi arată procesul verbal din care reiese că el nu a votat proiectul de hotărâre. O justificare oarecum penibilă, întrucât consilierul Ilie Ciuta a luat parte la dezbaterea proiectului de hotărâre, ba chiar a luat cuvântul, deși s-a abținut de la vot. De asemenea, dacă se pregătea temeinic pentru ședință, ar fi putut vedea numele meu în noul stat de funcții al Primăriei Carei. Nu de alta, dar fiecare consilier local primește o mapă cu proiectele de hotărâre înainte cu câteva zile de ședință, iar materialele îi pot fi trimise inclusiv pe email dacă solicită acest lucru.
În final, lansează un apel către cei care îmi sunt prieteni, să mă ajute ”până nu este prea târziu”. Eu nu lansez niciun apel către puținii careieni care au mai rămas în anturajul său după eșecul de la alegerile locale și detronarea din funcția de președinte de partid. Eu chiar încerc să îi înțeleg frustrările. În mod cert este greu să treci peste faptul că ”știi, vrei și poți” să devii primarul Careiului, dar careienii nu vor să te voteze. Trebuie să fie greu și să obții de cinci ori mai puține voturi decât principalul tău contracandidat. La fel de frustrantă trebuie să fi fost pentru consilierul Ilie Ciuta și detronarea din funcția de președinte de partid pentru eșecul de la locale. Încerc să înțeleg și neliniștile consilierului Ilie Ciuta cu privire la viitorul său politic. Sunt foarte curios și care partid îl va accepta pe listele sale pentru o nouă candidatură la funcția de consilier local în 2020? Ce se va întâmpla dacă nu va ajunge consilier local? Probabil că, pur și simplu, va intra în anonimat. Asta dacă nu va scrie despre în continuare despre el soția sa, jurnalistă consacrată și patron de organ de presă, precum și președinte al ASTRA Carei, vicepreședinte al Asociației Refugiaților și Deportaților – filiala Carei, inginer, întreprinzător de succes și probabil membru de partid. Îmi cer scuze dacă am omis vreo funcție sau vreo calitate.

Szasz Lorand

P.S. La fel de frustrant trebuie să fie și faptul că ai dat pe cineva în judecată, cerând împreună cu soția 100.000 de euro, iar potrivit primelor două sentințe nu primești nimic, ci chiar trebuie să îți ceri scuze de la cel pe care ai vrut să-l jupoi de bani. Se mai întâmplă!