Pe portalul Buletin de Carei a apărut azi un material ciudat prin care se anunţa faptul că Radio Transilvania nu mai emite de la Carei. De fapt, era mai ciudat modul de a pune problema în acel material semnat de întreaga redacţie Buletin de Carei, compusă, de fapt, doar dintr-o singură persoană, dar cu multe funcţii şi calităţi.

opinie

“Realizatorii emisiunilor de la Carei au fost înlocuiţi de către profesionistul Ovidiu Matioc de la Radio Transilvania Satu Mare”, scrie Daniela Ciuta în materialul intitulat triumfal “Radio Transilvania nu mai emite de la Carei”. Lecturând atent această propoziţie, ai trage concluzia că realizatorii emisiunilor de la Carei nu erau deloc profesionişti, lucru care nu corespunde adevărului.
“La Carei postul funcţiona într-o clădire ce aparţinea de Primăria Carei. Aceasta plătea postului local sume frumoase pentru reclamă şi publicitate. În aceste condiţii erau promovate doar acţiunile, persoanele şi activităţile culturale locale agreate de către conducerea Primăriei”, mai scrie Daniela Ciuta. Probabil a uitat că, de-a lungul anilor, atât ea cât şi soţul său, consilierul local Ilie Ciuta, au fost invitaţi ai emisiunilor postului Radio Transilvania Carei. În cadrul unei ediţii a emisiunii “Prânzul de Duminică”, Ilie Ciuta chiar şi-a anunţat intenţia de a candida la funcţia de primar al Careiului. De asemenea, pentru modul în care m-a atacat în cadrul unei ediţii a emisiunii “Prânzul de Duminică”, consilierul Ilie Ciuta trebuie să-şi ceară scuze în mod public de la mine, conform unei sentinţe definitive a Curţii de Apel Oradea.
Ciudată abordare din partea redacţiei Buletin de Carei, “Primul portal online careian de stiri continuă activitatea săptămânalului Buletin de Carei ce datează din 2005”. Aproape ai spune că se bucură de închiderea Radio Transilvania Carei. În opinia mea, nimeni nu se poate bucura de un asemenea lucru. Nici careienii, care vor fi văduviţi de accesul la ştirile şi emisiunile postului, şi cu atât mai mult un jurnalist, ai cărui colegi şi-au pierdut locurile de muncă.
Am încercat să găsesc puţină logică în abordarea Danielei Ciuta. Singura explicaţie posibilă ar fi reorientarea sa bruscă. Întrucât nu a mai fost invitată la Radio Transilvania Carei, s-a reorientat spre presa judeţeană. Nu de alta, dar portalul său, Buletin de Carei, este mai citit în alte părţi ale ţării decât în Carei. În mod cert din cauza politicii editoriale din ultimii ani, ca să mă exprim elegant.
Astfel, Daniela Ciuta s-a apropiat de trustul de presă format din Gazeta de Nord-Vest şi de Nord Vest TV. În calitate de preşedinte al ASTRA Carei, Daniela Ciuta a fost prezentată drept o mare personalitate careiană atât în ziarul cât şi la televiziunea familiei Govor. În mod ironic, Daniela Ciuta pare să fi uitat cu desăvârşire de caracterizările deloc măgulitoare pe care i le-a făcut în trecut Mircea Govor în faţa fostului ministru al Apărării, Mircea Duşa, precum şi în faţa fostului premier Victor Ponta. De asemenea, Mircea Govor a uitat şi el de numeroasele articole şi comentarii la adresa sa, publicate în Buletin de Carei în perioada anchetării şi arestării sale de către DNA. Vorba aia, păr scurt şi memorie şi mai scurtă!
Cea mai normală atitudine o are consilierul Ilie Ciuta, soţul Danielei Ciută. După eşecul răsunător de la alegerile locale, nu mai scrie despre el nicio publicaţie. Nici laudativ şi nici măcar critic. În cel căzut nu mai loveşti, căci nu are rost. Doar Daniela Ciuta mai scrie despre el sporadic în Buletin de Carei. Adică soţia scrie frumos despre soţul său. În rest, linişte şi pace. Singura soluţie de a mai ieşi din anonimat o constituie urările de sărbători sponsorizate pe Facebook.
În încheiere, nu pot decât să-mi exprim regretul pentru faptul că Radio Transilvania nu mai emite la Carei. Sper că e vorba doar despre o suspendare a activităţii, care va fi reluată cât mai curând. Este păcat ca municipiul Carei să piadă o voce puternică în mass-media locală, chiar dacă unii se bucură de acest lucru.
Szasz Lorand