Guvernul României a alocat suma de 20,931 milioane lei pe anul viitor pentru obiectivul de investiţii “Varianta de ocolire a municipiului Carei”, suma fiind prevăzută în bugetul Ministerului Transporturilor, a anunţat deputatul Ioan Bran într-o postare pe contul său de Facebook. Suma ar trebui să ajungă pentru finalizarea centurii în cursul anului viitor.

centura5

“Ministrul Transporturilor a prezentat azi (ieri – n.r.) în Comisiile reunite de Buget-Finanțe ale Camerei Deputaților și Senatului bugetul pe 2018 și lista investițiilor care vor fi realizate anul viitor. Astfel, sunt prevăzute fonduri pentru continuarea lucrărilor la Centura de ocolire a municipului Satu Mare (86,887 milioane lei) și la Centura de ocolire a municipiului Carei (20,931 milioane lei). Deputatul Bran Ioana, membru al Comisiei de Buget –Finanțe, a declarat că sumele vor fi suplimentate la rectificare astfel încât lucrările la aceste obiective de investiții să poată fi finalizate”, se mai arată în postarea respectivă.
Lucrările la centura municipiului Carei au fost începute cu în vara anului 2012. Valoarea totală a lucrărilor, conform CNADR, era de 72.976.189,00 lei, din care 62.029.761,00 lei reprezintă contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională (85% din valoarea totală eligibilă). Iniţial, termenul de finalizare prevăzut era 15 martie 2014. Termenul a fost decalat de mai multe ori, reprezentanţii firmei Magenta declarând în ianuarie 2016 că lucrările vor fi finalizate în vara acelui an. În august 2016, aceeaşi firmă a anunţat că nu mai vrea să finalizeze lucrările. Pentru a nu bloca investiţia, CNADR a decis că va continua lucrările în regie proprie. Din cauza reorganizării CNADR, fiind divizată în în două companii distincte: Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), şi a schimbării directorilor, în acest an nu s-a lucrat absolut nimic la centura Careiului. Până la urmă, CNAIR a reuşit să demareze o licitație în vederea închirierii acestora pentru finalizarea centurii Careiului. La prima licitație nu s-a prezentat nicio firmă. A fost organizată o a doua licitație, de această dată existând și ofertanți. Comisia de licitație urmează să desemneze câștigătorul. În cel mai optimist scenariu, după ce va fi finalizată licitația iar CNAIR va putea închiria utilajele necesare, , lucrările ar putea fi finalizate în primăvara anului viitor. Însă o simplă contestare a licitației ar putea da totul peste cap.