Cadre ale didactice ale Şcolii Gimnaziale Nr.1 din Carei au participat ieri, 18 noiembrie 2017, la un Program de formare FACE – Familii şi copii în educaţie – Auto-competenţe şi abilităţi de viaţă pentru romi. Proiectul este implementat de IPE (International Proiect in Education), deocamdată în două şcoli pilot din România, Şcoala Gimnazială Dolheşti (judeţul Iaşi) şi Şcoala Gimnazială Nr.5 din Săcele (judeţul Braşov).


Proiectul doreşte să îmbunătăţească auto-competenţele şi abilităţile de viaţă ale copiilor şi adolescenţilor romi, prin dezvoltarea şi introducerea în şcolile unde învaţă aceştia a unor materiale educaţionale focusate pe învăţarea autoreglată şi cooperativă. Proiectul FACE a fost dezvoltat de către Centrul Internaţional pentru Proiecte în Educaţie (IPE) al Universităţii Pedagogice din Zurich (Elveţia).
“A fost un curs de formare deosebit de atractiv, formatorii reuşind să capteze atenţia cursanţilor prin modul interactiv de abordare a temelor”, a declarat învăţătoarea Kolbaszer Erzsebet, iniţiatoarea acestui curs de pregătire. Învăţătoarea Erzsebet Kolbaszer este fondatoarea trupei de actori amatori romi „Comedianţii” din Carei, un proiect personal prin care doreşte să integreze copiii romi în societate prin intermediul teatrului, în special, şi al culturii, în general. Activitatea trupei “Comedianţii” a fost remarcată şi de europarlamentarul Sogor Csaba, care i-a invitat pe tinerii actori romi la Bruxelles în acest an, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor.