Parcul din centrul municipiului Carei va fi îmbogățit cu circa 100 de arbori și arbuști ornamentali din specii rare, pentru a ridica caracterul dendrologic al acestuia. Arborii și arbuștii respectivi vor fi aduși de la cea mai mare pepinieră de profil din Europa de Est, situată în apropiere de Siofok (Ungaria), se arată pe pagina de Facebook a Primăriei Carei.

parc carei
”Mi-am adus aminte de zilele glorioase în care anumiți cetățeni binevoitori au pictat orașul că măcelărim copacii. Recunosc că am fost supărat la vremea respectivă întrucât am fost convins că facem un bine curățând parcul parcul de uscăciuni și de arbori crescuți întâmplător, plantând specii care trebuie să crească într-un parc dendrologic. Continuăm acest lucru, aducând de la Alsotekeres, de lângă Siofok (Ungaria), unde funcționează cea mai mare pepinieră de arbori și arbuști ornamentali din Europa de Est, circa o sută de puieți din specii alese de către domnul profesor Karacsonyi Carol. Ca să fie tot timpul frumos, într-un parc trebuie să existe o permanentă înlocuire a arborilor și arbuștilor uscați sau bolnavi, căci nu se poate face o tăiere totală. În astfel de chestiuni trebuie întotdeauna să ținem cont de părerea specialiștilor, nu de a unor persoane neavizate”, a declarat primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs.
”Am fost la Alsotekeres în Ungaria să vedem ce ofertă există. Concepția mea a fost să aducem arbori și arbuști ornamentali care lipsesc din colecția din parcul dendrologic. Decizia a fost luată în funcție de spațiul disponibil din parc și de condițiile specifice locale. Am optat pentru niște rarități, atât în privința unor conifere cât și a unor arbuști frunzoși. Consider că acestea vor ridica caracterul dendrologic și ornamental ale acestui spațiu verde, care este oarecum diferit de celelalte spații verzi din Carei, atât din punct de vedere al vechimii cât și a componenței floristice”, a declarat biologul Karacsonyi Carol.