„În județul Satu Mare sunt trei puncte de trecere a frontierei româno-ungare cu caracter temporar: Bercu – Garbolc, la Peleș – Zajta și la Horea – Ömböly. La nivel de miniștri de Externe s-a stabilit că dintre cele zece puncte de trecere, care funcționează temporar, două vor obține statut permanent. Dorința sătmărenilor este ca cel puțin una din aceste două vămi să fie în județ, pentru că, astfel, distanța spre rețeaua internațională de autostrăzi s-ar scurta cu până la 120 kilometri, iar 17 localități, izolate până acum, ar fi reintegrate în circuitul internațional. Un nou punct permanent de trecere a frontierei ar deservi cel puțin 40.000 de oameni”, a arătat, azi, 31 octombrie, deputatul UDMR din județul Satu Mare, Magyar Lóránd, într-o declarație politică, adresată plenului Camerei Deputaților. 

magyar_casual05

Deputatul Magyar Lóránd a subliniat că una din vămile județului Satu Mare, care funcționează doar la sfârșitul săptămânii, ar trebui să primească statut permanent, pentru fluidizarea traficului la punctul de trecere a frontierei de la Petea – Csengersima.
„Am adresat o serie de întrebări oficiale și interpelări în legatură cu această problemă Ministerului de Interne, însă niciodată nu am primit un răspuns clar. Autoritățile în cauză au sugerat că rezolvarea problemei ar presupune costuri suplimentare – cheltuieli pentru infrastructură și personal specific– nejustificate în opinia lor. Autoritățile trebuie să înțeleagă însă că această dorință a populației este justificată, iar problema trebuie rezolvată înainte de aderarea României la Spațiul Schengen”, a subliniat deputatul Magyar Lóránd și a adăugat că, în acest moment, nu cunoaștem data la care România va adera la Spațiul Schengen și, până atunci, așa cum s-a constatat în repetate rânduri, traficul de pesoane și de marfă în punctele de trecere a frontierei din județ de desfășoară cu dificultate.
Conform statisticilor prezentate de deputatul Magyar Lóránd, cea mai bună soluție este deschiderea permanentă a vămii Peleș – Zajta, aflată la doar 11 kilometri distanță de cea de la Petea, pentru că această distanță ar asigura fluidizarea circulației în zonă, mai ales pentru că de aici se poate ajunge ușor la Fehérgyarmat sau Csengersima dar și la autostrada M3 din Ungaria. Deputatul UDMR a atras atenția asupra faptului că Uniunea Europeană și cele 26 de state europene membre cu drepturi depline în Acordul Schengen au decis, la 25 octombrie, implementarea unui sistem informatic unitar pentru controlul intrărilor și ieșirilor. Măsura, adoptată de Parlamentul European, se aplică și României și Bulgariei, care încă nu fac parte din Spațiul Schengen. Sistemul va fi operațional din 2020 și va înregistra numele, numerele de pașaport, amprentele digitale și fotografiile tuturor cetățenilor din afară, care se prezintă la frontierele Spațiului Schengen, indiferent dacă sunt obligați sau nu să aibă vize. Astfel, se va putea controla mai eficient respectarea duratelor maxime de sejur în spațiul comunitar pentru cetățenii altor state, adică 90 de zile repartizate pe o perioadă totală de 180 de zile, eventuala expirare a vizelor și interdicțiile de intrare.