O anchetă demarată de polițiști privind furtul unor obiecte din Muzeul Moților din Câmpie, aflat în satul Ianculești, a luat o întorsătură neașteptată. Plângerea a fost depusă de fostul delegat sătesc din Ianculești, Ciprian Chiorean. Însă totul pare să se întoarcă împotriva lui, fiind suspectat că a intrat prin efracție în incinta muzeului.

muzeu ianculesti

Totul a pornit de la o înmormântare, care ar fi avut loc la sfârșit de săptămână. Fostul delegat sătesc a cerut cheile de la fosta grădiniță din satul Ianculești, sat ce aparține municipiului Carei, pentru a folosi sala în care se organizează pomenile. Într-o încăpere a fostei grădinițe este amenajat Muzeul Moților din Câmpie.
După înmormântare, Chiorean a sesizat Poliția privind dispariția unor obiecte din colecția aflată în muzeu, afirmă surse din satul Ianculești. La fața locului au sosit polițiști judiciari din Satu Mare, alertați de ipoteza dispariției unor obiecte de patrimoniu. Aceștia au făcut poze și au prelevat amprente.
Se pare că ipoteza furtului a fost infirmată, după ce ștergarul reclamat ca dispărut a fost găsit în spatele unei piese de mobilier. Însă ancheta a luat o altă întorsătură după ce polițiștii au aflat că încăperea fusese închisă, iar fostul delegat sătesc a pătruns în incinta muzeului prin demontarea mecanismului de închidere a ușii. De altfel, Chiorean pare să nu fie singura persoană care a intrat în incinta muzeului. Duminică, 1 octombrie 2017, în blogul Buletin de Carei, deținut de Daniela Ciută, soția consilierului local careian Ilie Ciută, a apărut un articol intitulat ”Atentat la identitatea unui sat de moţi de câmpie”, care este ilustrat cu imagini din incinta muzeului din Ianculești. Surse locale au confirmat că atât consilierul local careian Ilie Ciută cât și soția sa Daniela Ciută au participat la înmormântarea și apoi la pomana organizată de familia fostului delegat sătesc.
Ancheta este în plină desfășurare, fiind efectuată de polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului Poliției Județene (IPJ) Satu Mare. Polițiștii sătmăreni urmează să stabilească dacă într-adevăr s-au furat obiecte de patrimoniu din muzeu, precum și dacă modul în care a pătruns în muzeu fostul delegat sătesc Ciprian Chiorean și însoțitorii săi nu constituie o încălcare a legii.