Decizia CNADR Cluj de a finaliza varianta de ocolire a municipiului Carei în regie proprie, după ce spaniolii de la Magenta au abandonat anul trecut lucrările de execuție, a complicat rău de tot lucrurile. În acest an nu s-a lucrat nimic, deși centura este realizată în proporție de 87%. În cea mai optimistă variantă, lucrările ar putea fi finalizate în primăvara anului viitor.

centura-sm

Lucrările la centura municipiului Carei au fost începute cu în vara anului 2012. Valoarea totală a lucrărilor, conform CNADR, era de 72.976.189,00 lei, din care 62.029.761,00 lei reprezintă contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională (85% din valoarea totală eligibilă). Iniţial, termenul de finalizare prevăzut era 15 martie 2014. Termenul a fost decalat de mai multe ori, reprezentanţii firmei Magenta declarând în ianuarie 2016 că lucrările vor fi finalizate în vara acelui an. În august 2016, aceeaşi firmă a anunţat că nu mai vrea să finalizeze lucrările. Pentru a nu bloca investiţia, CNADR a decis că va continua lucrările în regie proprie.
La scurt timp după luarea acestei decizii, CNADR a fost reorganizată în două companii distincte: Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR), care se va ocupa de investiţii, respectiv Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care va asigura întreţinerea infrastructurii finalizate. Finalizarea variantei de ocolire a intrat în atribuţiile CNAIR.
Întrucât CNAIR nu deține utilaje proprii, a fost demarată o licitație în vederea închirierii acestora pentru finalizarea centurii Careiului. La prima licitație nu s-a prezentat nicio firmă. A fost organizată recent o a doua licitație, de această dată existând și ofertanți. Comisia de licitație urmează să desemneze câștigătorul.
De parcă nu ar fi fost suficient, CNAIR Cluj, de care aparține și județul Satu Mare, trece printr-o perioadă de reorganizare după schimbarea conducerii. Sunt analizate din nou investițiile în curs de realizare și restabilite prioritățile sucursalei din Cluj. Careienii nu pot să facă altceva decât să spere că varianta de ocolire a municipiului va fi inclusă în lista de priorități a noii conduceri a CNAIR Cluj. În cel mai optimist scenariu, după ce va fi finalizată licitația iar CNAIR va putea închiria utilajele necesare, , lucrările ar putea fi finalizate în primăvara anului viitor. Însă o simplă contestare a licitației ar putea da totul peste cap.