Curtea de Apel Oradea a decis ca interlopul sătmărean Viorel Amariei, zis Galbenu, să execute o pedeapsă de doi ani cu executare în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, alături de omul de afaceri Alexandru Voinea din București. Tribunalul Satu Mare îl condamnase anterior la un an de închisoare cu suspendare. Sentința Curții de Apel Oradea este definitivă.

Viorel-Amariei
Sursa foto: Satmareanul.net

Viorel Amariei, zis şi „Galbenu’”, fost patron al Restaurantului „Morena” din Satu Mare, respectiv afaceristul din Bucureşti, Alexandru Voinea au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în aprilie 2014, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă sub formă continuată. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Satu Mare, cu cei doi inculpaţi în stare de arest preventiv.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada iunie-octombrie 2013, Viorel Amariei şi Alexandru Voinea i-au pretins omului de afaceri orădean Ioan Blidar, suma de 3 milioane de lei susţinând că pot să intervină pe lângă fostul vicepremier, Daniel Chiţoiu pentru ca acesta să deblocheze fonduri pentru SC Termocentrale SA Oradea. Astfel, Ioan Blidar urma să-şi recupereze banii pe care SC Termoelectrica SA îi datora în schimbul cărbunelui livrat.
În aceeaşi perioadă, spunânând că au influenţă şi asupra unor funcţionari din cadrul Ministerului Economiei, instituţie condusă la acea vreme de Varujan Vosganian, i-au pretins lui Blidar un comision de 18% din valoarea unui contract de 9.150.900 lei. Cei doi i-au promis că îi vor determina pe funcţionarii Ministerului Economiei să-i atribuie, direct, un contract în ceea ce priveşte ecologizarea şi conservarea unei cariere din judeţul Bihor.
În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că Amariei avea relaţii cu mai mulţi funcţionari dar şi cu oameni politici din Satu Mare. „Dacă în cazul inculpatului Amariei Viorel putem vorbi de o persoană cu influenţe reale în rândul funcţionarilor sau oamenilor politici din municipiul Satu Mare, în cazul inculpatului Voinea Alexandru a rezultat fără echivoc că acesta are o relaţie strânsă atât cu oameni politici cu funcţie de decizie, cât şi cu oameni de afaceri aflaţi în relaţii de prietenie cu funcţionari cu putere de decizie”, se arată în rechizitoriul DNA.
În iulie 2016, Tribunalul Satu Mare l-a condamnat pe Viorel Amariei la un an de închisoare cu suspendare, iar pe afaceristul Alexandru Voinea la doi ani de închisoare cu suspendare. Prin sentința pronunțată săptămâna trecută, Curtea de Apel l-a condamnat pe interlopul Viorel Amariei la doi ani de închisoare cu executare, iar pe Alexandru Voinea la trei ani de închisoare cu executare.
Interlopul Viorel Amariei, poreclit Galbenu, care și-a schimbat numele în Viorel D. Rentea, a fost reținut de polițiștii bihoreni în luna mai a acestui an, după ce autoritățile franceze au emis pe numele său un Mandat European de Arestare, în vederea executării unei pedepse de 4 ani închisoare, pentru comiterea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat și furt calificat de utilaje agricole, cu un prejudiciu de peste 3 milioane de euro.
Potrivit anchetatorilor, membrii grupării dirijate de interlopul sătmărean preluau de la grupări specializate în furturi de utilaje agricole care acționau în diferite țări din Europa astfel de utilaje, în special tractoare foarte scumpe pe care le introduceau în România, transportul fiind efectuat cu autovehicule de mare capacitate (TIR-uri) și le valorificau apoi sub prețul lor real, fie direct, fie prin intermediari, către persoane care le utilizau în agricultură.