Liceul Tehnologc Simion Bărnuţiu din Carei a mai făcut un pas în vederea obţinerii atestării unei şcoli de şoferi în cadrul instituţiei de învăţământ. În cursul zilei de azi a fost inaugurat un cabinet ultramodern de legislaţie rutieră. Inaugurarea a avut loc în prezenţa secretarului de stat pentru politici naţionale al Guvernului de la Budapesta, Potápi Árpád János. Guvernul Ungariei a finanţat cu suma de 7,5 milioane de forinţi, adică circa 112.000 lei, realizarea acestui cabinet ultramodern, dotat cu calculatoare performante și un simulator de ultimă generație.


Directorul Liceului Tehnologic Simion Bărnuţiu, Emeric Gindele, a declarat că cabinetul de legislație rutieră din cadrul instituției de învățământ, care din toamnă a devenit funcțional, este unic la nivel regional și unul dintre puținele la nivel național. Guvernul Ungariei a alocat în 2015 suma de 5 milioane de forinţi pentru amenjarea a două ateliere moderne de lăcătuşerie, iar acum 7,5 milioane de forinţi pentru cabinetul de legislaţie rutieră.
Secretarul de stat Potápi Árpád János a arătat că Guvernul Ungariei sprijină pentru a doua oară Liceul Tehnologic Simion Bărnuţiu doarece a constatat încă de la prima finanţare că banii au fost investiţi în mod eficient. Secretarul de stat a mai adăugat că Guvernul de la Budapesta doreşte să sprijine dezvoltarea învăţământului dual din Transilvania, întrucât este nevoie de forţă de muncă calificată.
Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, Călin Durla, a declarat că se bucură de tot ceea ce face Guvernul Ungariei pentru şcolile din judeţul Satu Mare. “Ne ajutăm reciproc şi învăţăm unul de la altul, problemele din Educaţie sunt aceleaşi în ambele ţări”, a declarat Durla. Şeful IŞJ Satu Mare a adăugat că Liceul Tehnologic Simion Bărnuţiu, prin directorul Emeric Gindele şi echipa coordonată de acesta, este unitatea fanion a judeţului în ceea ce priveşte învăţământul profesional.
Primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, a declarat că părinţii trebuiesc convinşi să îşi îndrume copiii către învăţământul profesional. Edilul şef a mai arătat că Liceul Tehnologic Simion Bărnuţiu a primit sprijin din partea administraţiei locale în vederea achiziţionării a două autoturisme pentru înfiinţarea unei şcoli de şoferi în cadrul instituţiei de învăţământ. Având în vedere noul cabinet de legislaţie rutieră, liceul va reuşi să atragă şi mai mulţi copii, meseria de şofer fiind tot mai căutată pe piaţa muncii, atât în ţară cât şi la nivelul UE.
După inaugurare, invitaţii au vizitat noul cabinet de legislaţie rutieră. Secretarul de stat Potápi Árpád János şi inspectorul şef Călin Durla au testat simulatorul de ultimă generaţie.