Vineri, 4 august 2017, în Parcul dendrologic din municipiul Carei a debutat prima ediţie a Festivalului de Folclor al Naţionalităţilor, eveniment desfăşurat în cadrul „CAREI FEST 2017”, informează Direcţia de Cultură şi Sport Carei.


Organizat în premieră la Carei, Festivalul de Folclor al naţionalităţilor a adus în faţa careienilor ansabluri folclorice, dansatori şi solişti de muzică populară care au prezentat publicului careian muzica şi dansul specific comunităţii pe care o reprezintă.
Formaţia Rigófütty din Carei a deschis evenimentul cu o serie de cântece din Sătmar, după care au urcat pe scenă primi invitaţi ai serii, Fanfara din Nyírbátor, care a prezentat un program complex de cântece de fanfară dar şi muzică de film sau prelucrări după melodii cunoscute.
Ansamblul folcloric Rekettye a oferit de asemenea un recital foarte apreciat de cei prezenţi, dansatorii, soliştii vocali, instrumentiştii la ţiteră şi fluier fiind aplaudaţi din plin la finalul momentului.
Seara a fost încheiată de o gală de operetă de excepţie, în compania „Operett Group Projekt”, format din soliştii, instrumentiştii şi o parte din corpul de balet al Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Artiştii clujeni au sedus publicul din Carei cu un amplu program de canţonete şi şlagăre de operetă. Costumaţiile deosebite, vocile puternice şi graţioase, completate de balerinii şi balerinele din corpul de balet, respectiv acompaniamentul instrumentiştilor au reprezentat ingredientele unei seri pline de bună dispoziţie în cadrul primei seri a festivalului de folclor din Carei.
Organizatorii evenimentului au fost: Direcţia de Cultură şi Sport Carei, Centrul Cultural Carei, Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Carei.
Parteneri: Ardealul, Polipol, Alconor Company, König Metal, L’Art Hotel, Asociaţia Equus, Ştrandul termal Joy.
Prezentatorii evenimentului au fost: Járay Zsanett şi Adrian Ştefănuţi.
Festivalul de Folclor al Naţionalităţilor continuă şi sâmbătă, 5 august 2017 cu seara de folclor german. Programul de începere va fi tot ora 19.30 şi nu 18.30 cum era anunţat iniţial, având în vedere avertizarea meteo de cod roşu de caniculă.
Iată şi programul:
SÂMBĂTĂ, 5 august 2017, Parcul Dendrologic, Scena în aer liber
SEARĂ DE FOLCLOR GERMAN ŞI INVITAŢI INTERNAŢIONALI
între orele 19.30 – 20.30 – Kalazanci Band, Ansamblurile Rote Rose, Acordeon Duett, Lustige Schwaben, Corul bărbătesc Schwäbischer Männerchor
ora 20.30 – Ansamblul folcloric DONJI din Donji Videovec (Croaţia)
ora 21.00 – Ansamblul MAGIC IN DANCE din Tornaľa (Slovacia)
ora 21.40 – CONCERT DEMUZICĂ DE PROMENADĂ cu fanfarele reunite din Petrşti, Ciumeşti, Cămin şi Căpleni, dirijor: Mircea Câcu