Primarul Eugen Kovacs se declară revoltat de gestul directorului Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, de a acorda o medalie onorifică Danielei Ciuta, preşedinta Asociaţiunii ASTRA Carei, pentru activitatea sa culturală, deși în municipiul Carei există persoane mult mai îndreptățite să primească o asemenea distincție.

daniela-ciuta-felician-pop

”Am aflat cu stupoare că, în cursul zilei de ieri, Muzeul Județean Satu Mare a acordat o medalie onorifică unei doamne din Carei, care, după părerea mea, nu face altceva decât să ne ponegrească zilnic orașul. Sunt revoltat de faptul că directorul Muzeului Județean, Felician Pop, nu a luat în calcul persoane care chiar promovează cultura careieană, cum ar fi de exemplu Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură și Sport”, a declarat primarul municipiului Carei.
Daniela Ciută a primit medalia onorifică cu ocazia deschiderii oficiale a Şcolii de vară organizate de Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române – Filiala Cluj, sub genericul “Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei”. Școala de vară este organizată în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și cu Muzeul Județean Satu Mare.
Alături de președinta ASTRA Carei, Daniela Ciuta, au mai primit medalii onofirice rectorul UBB şi profesorii universitari Ovidiu Ghitta şi Ion Bolovan, autorităţile judeţene, primarul oraşului Ardud, Ovidiu Duma, profesorul George Achim, directorul Centrului de Creaţie, Robert Laszlo, și directorul Casei de Cultură din Negreşti Oaş, dr. Natalia Lazăr.
Directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, are o relație mai specială cu Daniela Ciută, cimentată pe vremea când fostul președinte al Consiliului Județean, Adrian Ștef, era coleg de partid cu soții Ciută. De altfel, Daniela Ciută a participat în 5 martie 2013, alături de Felician Pop, la vremea respectivă director al Centrului de Creație, la o conferință de presă în care a fost atacat fostul director al Direcției Județene de Cultură, poetul George Vulturescu, pe motiv că a refuzat să se implice alături de cei doi în organizarea Centenarului Vida Gheza la Carei.