Interviu cu primarul Careiului, Eugen Kovacs, la finalul primului an din actualul mandat

kovacs eugen
Reporter: – A trecut primul an din mandatul 2016-2020. Care sunt cele mai importante realizări pentru dumneavoastră, în calitate de primar al Careiului?
Eugen Kovacs: – Cel mai important lucru pe care am reușit să-l fac în primul an din acest mandat este asfaltarea a 71 de străzi din Carei și Ianculești. Lucrarea finalizată în proporție de 66%. Mai mult, pentru că ne-au mai rămas bani din creditul accesat, am mai lansat licitaţia pentru pavarea a 18.000 mp de trotuare, pe lângă 50.000 mp trotuare care se vor asfalta. În plus, vom dota Direcţia Servicii Publice Locale cu câteva utilaje importante, mai precis încă o mașină de măturat și o serie de utilaje de transport, în valoare de circa 180.000 euro. Este în curs de achiziție și etapa a III-a a asfaltării, iar proiectantul pregătește etapa a IV-a. La finalul acestei etape, nu va rămâne nicio stradă neasfaltată în Carei. Cu părere de rău, totuși, constat că Compania Națională de Drumuri nu lucrează la varianta de ocolire a Careiului, deși conducerea mi-a promis acest lucru nu mai cred că vor finaliza în acest an.
Reporter: – Ce proiecte a pregătit Primăria Carei pentru POR?
Eugen Kovacs: – O altă problemă este artera 25 Octombrie – Mihai Viteazul, respectiv străzile 1 Decembrie și Mioriței, pe care vrem să le modernizăm din bani europeni. Accesarea acestor proiecte se amână. Menționez că avem mai multe proiecte pregătite în vederea depunerii la Programele Operative Regionale (POR) și aș menționa aici şi reabilitarea cartierelor Republicii și Eliberării. De asemenea, avem proiect pregătite proiecte pentru reabilitarea Școlii Gimnaziale Nr. 1, a Şcolii Gimnaziale Vasile Lucaciu şi a Școlii Gimnaziale Nr.3, la fel și pentru Colegiul Tehnic Iuliu Maniu, dar nu știm când le vom putea depune. Sper că se stabilizează guvernarea și în acest an vom putea depune aceste proiecte. De asemenea, avem două proiecte aproape finalizate pe POR, respectiv reabilitarea blocurilor turn și realizarea unui parc de agrement în zona Șomoș (12 milioane lei). Avem o problemă la parcul Șomoș, care este blocat la Ministerul Dezvoltării, unde doi secretari de stat fac pingpong cu noi.
Reporter: – Ce proiecte transfrontaliere pregăteşte Primăria Carei?
Eugen Kovacs: – Pe Programul transfrontalier RO-HU avem pregătite mai multe proiecte, patru la număr. Nu aș spune despre ele pentru că este bătaie mare și mi-e frică că ne facem rău prezentându-le în mod public. Am să precizeze totuşi domeniile pe care le vizează: sănătate, situații de urgență, turism și infrastructură. Valoarea totală a proiectelor este de 4,5 milioane euro.
Reporter: – Sunteţi mulţumit de aspectul municipiului Carei?
Eugen Kovacs: – Știu că mai avem de făcut pe aceste străzi asfaltate, cum ar fi intrările către gospodării și chiar mai multe trotuare. Le cer careienilor puţină răbdare şi îi rog pe cei care pot să realizeze unele lucruri prin forțe proprii să o facă, iar dacă e posibil să nu aștepte în fața casei să tundă iarba orașul. Dacă vrem ca municipiul nostru să arate frumos, fiecare cetățean trebuie să întrețină spațiul verde din fața casei lui. Știu că unii o să spună de ce pe anumite străzi, cum ar fi Agoston sau Petofi, administraţia locală tunde iarba. Tundem pentru că observăm că mulți dintre locatarii acelor străzi au grijă de spațiul verde din fața caselor lor și îi felicit pe această cale, dar mulți nu fac acest lucru. Dacă vrem ca municipiul Carei să arate frumos şi să fie curat, trebuie să ne ajute fiecare locuitor, să încerce să întrețină spațiului verde din faţa casei sale, să măture trotuarul, luând exemplu de la comunele șvăbești din zonă.
A consemnat Szasz Lorand