Dată fiind situaţia de apariţie în ultima perioadă a noi cazuri de victime ale înşelăciunilor produse prin metoda „ghicitul” în judeţul Satu Mare, poliţiştii atrag atenţia asupra riscului de victimizare prin această metodă, se arată în buletinul de presă al IPJ Satu Mare.

vrajitoare_0

Pentru conştientizarea acestei metode, exemplificăm un caz recent, produs pe bulevardul Independenţei din municipiul Satu Mare:
O tânără de 18 ani, din comuna Culciu, a reclamat în ziua de 21.06 a.c., în jurul orei 17.00, faptul că a fost victima unei înşelăciuni.
Acesta a relatat poliţiştilor că o femeie necunoscută a abordat-o în timp ce se afla pe bulevardul Independenţei din Satu Mare şi s-a oferit să-i ghicească viitorul. Ca mod de operare, în astfel de situaţii, escrocii solicită sume de bani sau bijuterii, după care dispar cu bunurile.
În acest caz, victima a rămas fără un telefon mobil şi de suma de 500 lei.
Pentru reducerea riscului de a deveni victimele unor astfel de înşelăciuni, poliţiştii recomandă respectarea următoarelor măsuri preventive:
– Spuneţi nu oricăror practici de ghicire a viitorului şi nu puneţi de bunăvoie la dispoziţia unor persoane necunoscute bunurile de valoare ale dumneavoastră! Nu s-au întâlnit minuni făcute de escroci!
– Adoptaţi măsuri minime de autoprotecţie şi manifestaţi atenţie şi precauţie faţă de persoanele străine care vă abordează;
– Deşi infracţiunile de înşelăciune săvârşite prin diverse moduri de operare au fost mediatizate la timp în vederea cunoaşterii de către populaţie a cauzelor, condiţiilor şi împrejurărilor care au generat şi favorizat săvârşirea acestora, în aceste cazuri autorii se dovedesc a fi deosebit de inventivi, reuşind să găsească metode de a câştiga încrederea victimelor, lucru esenţial în reuşita acestora.
Dacă aţi fost victima infracţiunii de înşelăciune, apelaţi numărul de urgenţă 112, imediat după constatarea situaţiei în care vă aflaţi şi furnizaţi poliţiştilor toate datele care ar putea conduce la identificarea escrocilor şi recuperarea pagubei suferite!