Interviu cu învăţătoarea Kolbaszer Erzsebet, fondatoarea trupei de actori amatori romi „Comedianţii” din Carei

kolbaszer
Reporter: – Care a fost subiectul ultimei reprezentaţii a „Comedianţilor” în Carei?
Kolbaszer Erzsebet: – Fenomenul „Comedianţii” a continuat cu o nouă reprezentaţie la castelul Karolyi, care a avut loc în data de 9 iunie 2017. De această dată, ne întoarcem la începutul secolului al XX-lea, înainte de marea conflagraţie mondială, care a dus la dispariţia imperiilor europene, ducând la schimbarea lumii şi a societăţii. Subiectul scenetei este surprinderea unei serate, cu ocazia majoratului marii ducese Anastasia, de la curtea ultimului ţar rus, Nicolae Romanov. Acţiunea scenetei este plasată într-un cadru pompos şi fastuos al palatului de iarnă „Ermitage”, unde sunt prezenţi şi nepoţii ţarului, prinţul englez şi german, alături de reprezentanţi ai altor curţi imperiale, care în scurt timp vor intra în conflict, ceea ce va duce la moartea tragică a familiei ţariste.

comedianti1
Reporter: – Cum s-a înfiinţat trupa de actori amatori romi Comedianţii?
Kolbaszer Erzsebet: – Am scris o tragicomedie, a cărei acţiune se petrece în timpul războaielor napoleoniene, la începutul secolului al XIX-lea. Fiind o amatoare desăvârşită, am ales interpreţi amatori şi, pentru a face mai interesantă treaba, am ales ca toţi să fie romi. Am reuşit să antrenez familii întregi şi am avut surpriza placută să constat cu admiraţie cât talent au unii dintre aceşti actori.
Reporter: – Cum au ajuns Comedianţii la Bruxelles?
Kolbaszer Erzsebet: – După cum spune proverbul „După faptă şi răsplată”, am primit promisiunea de la autorităţile locale ca munca noastră timp de şapte luni în voluntariat va fi răsplătită cu o excursie de două zile în Transilvania, care din varii motive nu s-a realizat. Copiii aşteptau această excursie şi mă bombardau zilnic cu întrebări în legătură cu această promisiune. Din disperare, am ajuns să mă adresez domnului europarlamentar UDMR Sogor Csaba, căruia i-am trimis cele trei filme documentare, ele fiind şi un documentar sociologic despre cele trei cartiere rome din municipiul nostru, prezentând totodată şi istoria trupei „Comedianţii”, de la înfiinţare până la punerea în scenă a tragicomediei „Sărmanii flăcăi. Am avut marea surpriză ca aceste filme documentare să stârnească interesul domnului europarlamentar, astfel că dânsul a invitat trupa „Comedianţii” la Bruxelles încă în septembrie 2016. Atunci era vorba să prezentăm piesa pe o scena unui teatru din Bruxelles, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, însă datorită evenimentelor teroriste de tristă amintire care au avut loc aici, prezentarea spectacolelor a fost drastic limitată. De aceea, programul vizitei noastre s-a rezumat din start la o excurie de merit, ca o recompensă a muncii noastre, în cadrul „Săptămânii romilor europeni 2017”. Din varii motive şi interese, s-a ajuns ca „actorii” mei din trupa „Comedianţii” să intre „în grevă”, coalizându-se împotriva mea, lucru care m-a determinat să dizolv trupa.Pentru a nu rămâne de ruşine în faţa domnului europarlamentar, căci biletele de avion şi hotelul erau deja rezervate, am pornit la Bruxelles cu un grup de 15 tineri romi din judeţul nostru, pe care i-am cunoscut vara trecută într-o tabără de vară organizată la Satu Mare, pentru liceeni şi studenţi cu rezultate foarte bune la învăţătură, totodată fiind romi dezavantajaţi, de la cele mai prestigioase colegii din judeţul Satu Mare, respectiv doi studenţi romi. Din vechea trupă a participat doar elevul careian Berki Patrik-Karoly, el fiind cel mai apreciat „actor” în rolul secundar din piesa „Sărmanii flăcăi”. El a dat citire unei epistole umoristice, fiind foarte apreciata de domnul europarlamentar şi de colaboratorii dânsului, epistola fiind citită în sala de conferinţe a Parlamentului European.
Reporter: – La al câtelea episod a ajuns filmul documentar Comedianţii? Ce subiecte sunt prezentate în aceste episoade?
Kolbaszer Erzsebet: – Până în prezent, au apărut patru episoade, dintre care primele trei prezintă în exclusivitate tema romilor şi a trupei „Comedianţii” în vechea formaţiune, iar cel de-al patrulea constă în prezentarea unei antiteze despre ce înseamnă şi cum se înţelege integrarea romilor în societate, filmul prezentând două evenimente care au avut loc în august 2016, unul în Carei, iar altul în cadrul taberei de vară din Satu Mare, tabără organizată pentru copii cu rezultate foarte bune la învăţătură. Dacă primele trei documentare poartă titlul „Oare am întâlnit ţigani fericiti?”, al patrulea se intitulează „Iată, am întâlnit ţigani fericiţi!”, căci la ambele evenimente prezentate în film se poate citi fericirea organizatorilor şi a participanţilor, însă eu le dau posibilitatea, lăsând la latitudinea celor care vizionează filmul, să decidă care sunt adevăraţii ţigani fericiţi. Nu promit, dar este posibil să apară şi Comedianţii V cu titlul „Comedianţi fericiţi pe drumuri europene” şi poate şi filmul Comedianţii VI, care va prezenta comedianţii formaţi exclusiv din copii romi dezavantajaţi, fără maturi.
A consemnat Szasz Lorand