În săptămânile de ,,Şcoală Altfel” poliţiştii sătmăreni au agenda plină de activităţi preventive dedicate elevilor. O astfel de acţiune a avut loc la Şcoala Gimnazială din Andrid în data de 6 iunie 2017, zi ce a fost dedicată siguranţei elevilor pe internet, informează IPJ Satu Mare.


Reprezentanta poliţiei, subcomisarul Hrihorişan Felicia, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, le-a prezentat elevilor din ciclul gimnazial, cele mai frecvente infracţiuni comise pe internet sau care au legătură cu internetul, cărora copiii le-ar putea cădea victime, cum sunt: furtul, furtul de identitate, hărţuirea, pornografia infantilă, ameninţarea, şantajul.
Pentru protecţia celor apropiaţi lor, copiii şi-au împărtăşit unii altora experienţe negative trăite în mediul virtual, din care au învăţat reguli de conduită în spaţiul virtual. La acestea, reprezentanta poliţiei, a adăugat şi alte situaţii de victimizare pe care utilizatorii de internet, în special copii, le pot evita prin câteva măsuri simple de protecţie. Alegerea unei parole sigure şi protejarea acesteia, utilizarea cu precauţie a reţelelor de socializare: folosirea setărilor de confidenţialitate, postarea unor conţinuturi decente şi a unui limbaj civilizat, neacceptarea prieteniilor virtuale cu persoane necunoscute şi, cu atât mai mult, a propunerilor venite din partea acestora sunt doar câteva din temele abordate în cadrul întâlnirii. Materialele video prezentate au fost ilustrative pentru ce înseamnă siguranţă pe internet şi cât de vulnerabili putem fi atunci când copiem comportamentul virtual al altora fără a-l trece prin filtrul raţiunii şi fără a ne consulta cu cineva mai bine informat decât noi.
Copiii au fost învăţaţi să nu tolereze comportamnetele abuzive întâlnite pe internet şi să sesizeze pe căi legale ori de câte ori se simt ameninţaţi, hărţuiţi, intimidaţi sau expuşi la materiale nepotrivite vârstei lor.
În aceeaşi zi şi elevii din ciclul primar au primit sfaturi utile de la poliţiştii prezenţi despre cum să circule corect în calitate de pietoni şi viitori biciclişti. Informaţiile teoretice au fost însoţite de exemple practice privind modul corect de traversare, dar şi de simularea unor situaţii ce pot apărea în trafic.
De mare ajutor în acest sens a fost orăşelul construit de copii şi doamnele învăţătoare, dotat cu străzi, indicatoare, semafoare şi minivehicule. Activităţile desfăşurate în parteneriat au fost posibile cu sprijinul oferit de doamna directoare a Şcolii Gimnaziale Andrid, profesoara Diana Duţescu, precum şi prin implicarea cadrelor didactice ale şcolii care au gândit să ofere o Săptămână Altfel memorabilă elevilor lor.