Marţi, 9 mai 2017, poliţiştii Compartimentului Urmăriri – Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au depistat şi reţinut un bărbat de 39 de ani, din municipiul Satu Mare, judeţul Satu Mare, urmărit internațional pentru un prejudiciu de peste 3 milioane de euro. Sătmăreanul reţinut este nimeni altul decât interlopul Viorel Amariei, poreclit Galbenu.

arestat
Autoritățile franceze au emis pe numele său un Mandat European de Arestare, în vederea executării unei pedepse de 4 ani închisoare, pentru comiterea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat și furt calificat de utilaje agricole, cu un prejudiciu de peste 3 milioane de euro.
Cel în cauză a fost prezentat procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a dispus reținerea sa pe o perioadă de 24 ore, iar miercuri, 10 mai a.c., acesta a fost prezentat la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare, în vederea predării către autoritățile franceze. Viorel Amariei şi-a schimbat numele în Pop, iar apoi în prezent foloseşte numele de Viorel D. Rentea.
Interlopul sătmărean a fost încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.
În martie 2014, sătmăreanul Viorel Amariei şi bucureşteanul Alexandru Voinea au fost reţinuţi de DNA pentru trafic de influenţă, solicitând mită în numele fostului ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu. În aprilie 2014, cei doi au a fost trimişi în judecată de către procurorii anticorupţie.
Membrii grupării dirijate de interlopul sătmărean preluau de la grupări specializate în furturi de utilaje agricole care acționau în diferite țări din Europa astfel de utilaje, în special tractoare foarte scumpe pe care le introduceau în România, transportul fiind efectuat cu autovehicule de mare capacitate (TIR-uri) și le valorificau apoi sub prețul lor real, fie direct, fie prin intermediari, către persoane care le utilizau în agricultură.