Asociaţiunea pentru literatura română şi cultura poporului român – ASTRA- Despărțământul Carei, condusă de Daniela Ciută, soţia consilierului local Ilie Ciută, a depus o nouă solicitare pentru amplasarea bustului poetului naţional Mihai Eminescu. Problema va fi discutată în cadrul şedinţei de azi a Consiliului Local Carei. De fapt, ASTRA Carei nu a făcut altceva decât să încerce să îşi aroge meritele pentru o iniţiativă mai veche, aparţinând fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Adrian Ştef.

bust eminescu

Potrivit primarului Eugen Kovacs, iniţiativa amplasării bustului poetului naţional Mihai Eminescu la Carei aparţine, de fapt, fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Adrian Ştef. „Anul trecut, înainte de alegeri, cam în luna februarie, a venit la mine domnul Ciobanu, trimis de domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, că ar vrea să facă un bust al lui Eminescu în Carei. Împreună cu el şi cu colegii, am fost la faţa locului şi am stabilit exact acest amplasament care este şi în referatul întocmit de directorul Direcţiei de Cultură, Bogdan Georgescu, mai precis părculeţul de lângă fosta primărie”, a declarat primarul Eugen Kovacs pentru portalul Opinie de Carei.
Documentaţia întocmită de sculptorul Radu Ciobanu a ajuns la Daniela Ciută, soţia consilierului Ilie Ciută. Acesta a depus apoi o cerere de amplasare a bustului lui Eminescu în numele ASTRA Carei, unde deţine calitatea de preşedinte, încercând să-şi aroge meritele iniţiativei care aparţine de fapt fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Adrian Ştef. În documentaţia depusă de ASTRA Carei nu se specifică cine va suporta cheltuielile de realizare a bustului. „Sunt convins că domnul Radu Ciobanu va face o statuie frumoasă. Acum n-aş vrea să-mi fac probleme că domnul Ştef sau doamna Ciută este iniţiatorul ideii. Aş mai vrea să ştiu dacă oraşul este cel care va finanţa lucrarea, ca să iasă ceva frumos. Din adresa domnului Radu Ciobanu, reiese că ar putea să facă bustul poetului Eminescu contra sumei de 25.000 lei”, a declarat primarul Eugen Kovacs.
Pentru a tensiona puţin treburile, Daniela Ciută a propus un alt amplasament decât cel stabilit de administraţia locală împreună cu sculptorul Radu Ciobanu. Mai precis, Daniela Ciută, prin ASTRA Carei, propune amplasarea bustului lui Eminescu în parcul de lângă fosta tipografie, deşi în zona respectivă se doreşte montarea unui alt grup statuar. Mai mult ca sigur că bustul lui Eminescu va fi amplasat în cele din urmă lângă fosta primărie, dar în mod cert vor exista unele discuţii mai mult sau mai puţin tensionate în şedinţa de azi a Consiliului Local. Oare se va relua concursul de statui în Carei, iar aceasta este doar o primă etapă? Să sperăm că nu.