Campania naţională Săptămâna Prevenirii Criminalităţii s-a încheiat la Satu Mare vineri, 7 aprilie, cu o serie de acţiuni vizând siguranţa rutieră. În prima parte a zilei în Satu Mare dar şi în alte localităţi din judeţ au avut loc activităţi dedicate în special celor mai mici dintre pietoni, informează IPJ Satu Mare.


63 de preşcolari din 7 grădiniţe au răspuns cu entuziasm invitaţiei adresate de poliţişti de a îmbrăca uniforma de Poliţist Junior, nu înainte de a demonstra practic că sunt pietoni responsabili şi cunosc regulile de traversare. Activitatea a avut loc la o trecere de pietoni, unde copiii au fost pe rând pietoni şi poliţişti, ambele roluri potrivindu-li-se perfect. Le-au fost exemple şi îndrumători în ale circulaţiei poliţiştii din cadrul Biroului Rutier al Poliţiei Municipiului Satu Mare agent Pleşa Monica şi agent şef Paşcalău Bogdan, subinspector Paşolea Mihai din cadrul Serviciului Rutier, subcomisar Hrihorişan Felicia şi inspector principal Chiorean Liviana din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.
În continuarea activităţii stradale copiii au fost invitaţi la Casa Verde din Grădina Romei unde au realizat desene inspirate din activitatea poliţistului rutier, dar mai ales din experienţa lor de pietoni. Gala Desenului Tematic pentru Preşcolari ,,Pietonul isteţ şi responsabil” organizată în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean s-a încheiat printr-o expoziţie vie realizată de copii. Creativitatea şi mesajul transmis- de respectare a regulilor pietonale pentru apărarea vieţii şi sănătăţii- a fost răsplătit de organizatori care au oferit brăţări şi veste reflectorizante tuturor participanţilor.
În aceeaşi zi la Şcoala de Şoferi Nord Star a fost organizată o activitate pentru tinerii viitori şoferi. Aceştia au participat la o dezbatere despre influenţa consumului de alcool şi droguri asupra capacităţii de a conduce autovehicule. Cu argumente ştiinţifice a venit reprezentanta Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, psiholog Irina Tămăşan dar şi reprezentanta IPJ, subcomisar Hrihorişan felicia, ofiţer sociolog.
Exemplele practice au fost oferite de poliţiştii rutieri prezenţi la eveniment, agent principal Breban Ionuţ şi agent Pap Georgian, ambii din cadrul Poliţiei Municipiului Satu Mare-Biroul Rutier. Cei peste 25 de cursanţi ai şcolii au pus întrebări specialiştilor şi au putut testa atât aparatul etilotest, cât şi ochelarii care simulează starea de ebrietate, înţelegând astfel mai bine pericolul pe care îl reprezintă un participant la traficul rutier băut, mai ales atunci când vorbim de conducători auto.
În cele 5 zile dedicate prevenirii criminalităţii poliţiştii sătmăreni au organizat peste 100 de activităţi în judeţ la care au participat peste 36oo de persoane, din care cca. 2500 elevi. Cei 79 de poliţişti din structurile de prevenire, ordine publică şi rutiere implicaţi au distribuit 885 de materiale informativ-preventive.