„În mod constant sosesc numeroase plângeri din partea ONGurilor care se ocupă de protecția animalelor și mediului, prin care solicită să punem capăt, și în România, expunerii/performării animalelor în spectacolele de circ, deoarece acestea sunt ținute și dresate în condiții inacceptabile. În urmă cu câțiva ani, România a introdus câteva restricții importante în privința reglementării funcționării instituțiilor implicate în creșterea animalelor sălbatice în captivitate (grădini zoologice și adăposturi). Însă până în prezent circurile au constituit excepții de la această regulă, deși animalele sălbatice nu au fost ținute în mediul lor natural. Comisia de specialitate din Camera Deputaților lucrează în prezent la un proiect de lege în acest sens, prin care vom interzice prezentarea animalelor sălbatice în spectacolele de circ din România”, a declarat deputatul UDMR, Magyar Lóránd, membru în comisia pentru agricultură din Camera Deputaților.

parlamentML1

Legiuitorul a mai subliniat și faptul că, au fost cazuri în care animalele sălbatice ținute în captivitate și dresate în arenele de circ s-au dovedit a fi periculoase, iar dresorii, crescătorii de animale, deși există reglementare prin lege, nu au putut fi trași la răspundere pentru daunele provocate de animalele sălbatice sau pentru acțiunile violente din timpul dresării acestor animale.
„De asemenea, tendința internațională arată că, prezentarea animalelor sălbatice în spectacolele de circ a fost interzisă în mai multe țări europene, deoarece aceste vietăți trăiesc și sunt ținute în condiții teribile. Trebuie înăsprite reglementările legale privind îmblânzirea animalelor sălbatice, sperăm că Parlamentul, va include cât mai curând posibil pe ordinea de zi proiectul de lege și vom reuși să punem capăt acestui tip de cruzime față de animale”, a conchis deputatul UDMR, Magyar Lóránd.
Referitor la proiectul de modificare legislativă, președintele filialei Satu Mare a Societății Carpatine Ardelene, Márk-Nagy János, este de părere că este de neînțeles cum până în prezent nu s-a acordat mai multă atenție situației animalelor sălbatice din arenele de circ, deoarece în timp ce grădinile zoologice au fost închise, întrucât acestea nu au putut îndeplini prevederile cuprinse în noul regulament, nu au fost anchetate, din același motiv și trupele de circ care au în posesie animale sălbatice pe care le folosesc în spectacole și prezentații. „animalele sunt torturate, forțate să trăiască în condiții inadecvate, fiind limitată mobilitatea speciilor care au nevoie de un spațiu uriaș de mișcare. Astfel de acțiuni nu ar trebui permise sub nici o formă”, a declarat Márk-Nagy János. Specialistul a mai adăugat: ”pe lângă faptul că animalele sunt chinuite, un alt aspect care nu trebuie neglijat este că acestea sunt ținute într-un mediu total diferit față de cel natural, chiar dacă există – în mod ilegal – locuri speciale pentru creștere și reproducție. Astfel de fapte pot fi interzise numai prin reglementare legislativă”.