Voluntarii Asociației ”Puffi” Carei sunt deciși să urmărească persoanele care își abandonează câinii pe străzile din municipiu, indiferent că e vorba de careieni sau de locuitori din comunele învecinate. Cei care vor fi prinși vor fi dați pe mâna procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei, anunță președintele Asociației ”Puffi”, Maria Ardelean.

puffi7

O parte din câinii abandonați pe străzile Careiului provin din comunele învecinate. ”Unii cetățeni fără bun simț din comune învecinate aruncă câinii la intrările în municipiul Carei. Se vor întreprinde acțiuni de urmărire a celor ce abandonează câinii și vor suporta rigorile legilor în vigoare. De altfel, au fost găsiți câini ai unor cetățeni identificați în urma demersurilor întreprinse, față de care Asociația „Puffi” a făcut plângeri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei”, a declarat președintele asociației de protecția animalelor, Maria Ardelean. ”Din păcate, și în Carei mai sunt cetățeni lipsiți de bun simț, care eludează legea, lăsându-și câinii intenționat pe stradă, probabil ca să nu le murdărească curtea. Mai sunt cetățeni care nu-și sterilizează câinii, iar puii rezultați îi aruncă în vii sau pe unde apucă, respectiv îi dau copiilor întâlniți, fără știrea părinților, sau chiar și țiganilor. Este o situație încă destul de greu de gestionat”, a adăugat Maria Ardelean.
Gestioanarea problemei câinilor comunitari ar putea fi rezolvată doar printr-o acțiune comună de sterilizare, la care să participe și primăriile comunelor învecinate municipiului Carei. ”Gestionarea câinilor este un atribut prin lege al fiecărei administrații publice locale. În comunele din jurul municipiului Carei, și nu numai, sunt haite întregi de câini. Ceea ce înseamnă că primăriile, consiliile locale nu acordă atenție sterilizării câinilor, într-un cuvânt gestionarea câinilor nu există. Cu toate că aceste comune în general sunt bine gospodărite, existența câinilor pe domeniul public nu este o mândrie pentru nicio primărie. În fiecare comună există medici veterinari, trebuie apelat la ajutorul și sprijinul lor profesional. Soluția nu este chemarea hingherilor, ci STERILIZAREA. Costurile pentru adunatul câinilor cu hingherii este foarte mare, sunt de două-trei ori mai mari față de sterilizare. Fiecare cățelușă poate aduce pe lume chiar până la opt cățeluși și chiar mai mulți, iar peste șase luni aceștia se împerecheză, aducând alți pui, și astfel se înmulțesc câinii necontrolat. Singura soluție este să vă implicați domnilor de la primării, fiți mai responsabili față de cetățenii pe care-i conduceți, purcedeți și la educația populației în vederea sterilizării câinilor din gospodăriile populației”, a declarat președintele Asociației ”Puffi”, Maria Ardelean.
Asociația „Pufi”, împreună cu Primăria Carei, a reușit să sterilizeze până în prezent peste 1.450 de câini, atât de la populație cât și câini abandonați. De asemenea, au fost sterilizate peste 135 de pisici, iar în adopție au fost dați peste 900 de câini. ”Dacă în Carei acum câțiva ani erau haite de câte 14-20 de câini, la ora actuală rar mai vezi doi-trei câini împreună, înafară de câinii care-i însoțesc pe unii țigani”, povestește Maria Ardelean.
”Cetățeni ai municipiului Carei, aveți posibilitatea sterilizării câinilor apelând la Asociația „Puffi”, sterilizarea fiind gratuită! Municipiul Carei este model de administrare a tuturor problemelor. Fiecare locuitor al municipiului și nu numai, are drepturi, dar și obligații. Avem obligația să respectăm legile acestei țări, că ne place sau că nu ne place”, se mai arată în apelul lansat de către Asociația Puffi.