În cursul zilei de ieri, 2 aprilie 2017, pompierii au intervenit pentru stingerea a două incendii. Primul incendiu, a fost anunţat în jurul orei 19:44 şi s-a produs pe raza localităţii Negreşti Oaş, afectând aproximativ 25 ha de vegetaţie uscată şi circa trei ha de litieră (crengi şi frunze uscate) din pădurea învecinată terenului afectat de pârjol, informează ISU Someș Satu Mare.

pompieri
Focul a fost stins de către pompieri, în felul acesta fiind salvată pădurea. Cauza probabilă a incendiului: fumatul în locuri nepermise.
Deoarece statistica din luna martie a anului în curs înregistrează un număr alarmant de 25 de incendii de vegetaţie uscată stinse pe raza judeţului nostru de ISU Satu Mare în colaborare cu pompierii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă şi mai ales pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi, vă reamintim regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale.
Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
– izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţii, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
– asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
– asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;
– arderea miriştii, în cazul terenurilor în pantă, pornind din partea de sus a pantei.
Tot ieri, în jurul orei 22:12 pompierii din cadrul Secţiei de Pompieri Negreşti Oaş au fost anunţaţi de producerea unui incendiu la o şură din localitatea Boineşti.
Forţele de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul cu promptitudine, împiedicând astfel propagarea acestuia la casa de locuit.
Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat cu intenţia de a genera un incendiu prin aprinderea plantelor furajere depozitate în şură.
Ca urmare a producerii evenimentului au ars: materialul lemons din structura acoperişului şi circa o tonă de fân.