Un grup de tineri romi din judeţul Satu Mare, elevi şi studenţi cu rezultate bune la învăţătură, au vizitat în această săptămână Parlamentul European, cu ocazia Săptămânii Internaţionale a Romilor. Vizita a avut loc la invitaţia europarlamentarului UDMR Sogor Csaba, care a fost impresionat de activităţile dedicate romilor, desfăşurate de învăţătoarea Kolbaszer Erzsebet din Carei, întemeietoarea trupei de actori amatori romi „Comedianţii”. Tineri romi au fost însoţiţi de Godzsa Zsolt, liderul Organizaţiei de tineret a Partidei Romilor Pro Europa Satu Mare.

Tinerii romi din judeţul Satu Mare au vizitat Parlamentul European din Bruxelles, gazda lor fiind europarlamentarul Sogor Csaba. Acesta le-a explicat rolul şi modul de funcţionare al Parlamentului European, le-a povestit despre importanţia Uniunii Europene, dar şi despre protecţia minorităţilor. „Este foarte importantă activitatea derulată de trupa de teatru. Aceasta adună şi susţine tineri care vor să reuşească, care au curajul să viseze la lucruri măreţe şi fac tot posibilul pentru a-şi împlini ţelurile. Sarcina noastră este să-i încurajăm, pe cât ne stă în putinţă”, a declarat europarlamentarul UDMR. „Acestor tineri nu trebuie să le dăm peşte, ci trebuie să-i învăţăm să pescuiască, pentru a putea constitui exemple pentru ceilalţi tineri din etnia lor”, a adăugat învăţătoarea Kolbaszer Erzsebet.
Careianul Berki Patrik a dat citire unei epistole umoristice privind vizita grupului la Bruxelles, deosebit de apreciată de europarlamentarul Sogor Csaba. Apoi, tinerii, îndrumaţi de învăţătoarea Kolbaszer Erzsebet, împreună cu coreograful trupei Comedianţii, profesoara Ruxandra Câcu, şi cu liderul tinerilor romi sătmăreni, Godzsa Zsolt, au efectuat o vizită îndelungată la Parlamentarium, familiarizându-se cu istoria Uniunii Europene şi activităţile Parlamentului European.
A doua zi, programul din capitala europeană a continuat cu o vizită la Muzeul Instrumentelor Muzicale, respectiv cu vizitarea altor obiective turistice din Bruxelles. În Piaţa Spaniolă, tinerii romi sătmăreni au susţinut un scurt recital de melodii ţigăneşti, care s-a bucurat de aprecierea spectatorilor. Au dansat pe ritmurile antrenante ţigăneşti mai mulţi spectatori, inclusiv o musulmană cu văl şi o asiatică.


Tinerii sătmăreni s-au reîntors acasă joi dimineaţă, mult mai încrezători în destinul lor, având convingerea că exemplul lor va fi preluat şi de alţi tineri din etnia lor. Imaginile surprinse în timpul vizitei la Bruxelles vor fi utilizate pentru un nou episod al filmului documentar despre tinerii romi intitulat „Comedianţii”, realizat la iniţiativa învăţătoarei Kolbaszer Erzsebet, care predă la Şcoala Gimnazială nr.1 din municipiul Carei.