În cursul zilei de ieri, 13 martie 2017, Inspectoratul pentru Situațiii de Urgență ”Someș” Satu Mare a intervenit pentru limitarea şi stingerea unui număr de cinci incendii manifestate în spaţii deschise. De asemenea, pompierii au intervenit la un incendiu izbucnit la o casă din Solduba, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției Opinie de Carei.

pompieri
Urgenţele au fost anunţate prin apelul pe numărul unic 112, fiind semnalate în decurs de cinci ore, începând de ieri după-amiază.
Pompierii au intervenit pentru lichidarea incendiilor de vegetaţie uscată izbucnite pe raza localităţilor Turţ (un incendiu – au ars aproximativ 30 ari de vegetaţie uscată); Odoreu (două incendii, au ars aproximativ opt hectare de vegetaţie uscată); Gherţa Mare (au ars aproximativ cinci ari de vegetaţie uscată) şi cartierul Balta Blondă din Satu Mare (au ars aproximativ 12 ari de vegetaţie uscată).
Pompierii au localizat şi lichidat incendiile cu operativitate, împiedicând propagarea acestora şi reuşind, astfel, să salveze bunuri de o valoare considerabilă.
Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că, evenimentele au fost, cel mai probabil, rezultatul folosirii focului deschis pentru igienizarea terenurilor.
Reamintim cetăţenilor că nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.
În acest sens, transmitem cetăţenilor care întreprind acţiuni de igienizare a terenurilor de vegetaţia uscată, următoarele măsuri specifice:
– Izolarea zonei de ardere faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate;
– Executarea arderii numai pe timp de zi şi doar în condiţii meteorologice fără vânt;
– Parcelarea miriştilor în suprafeţe de maxim 10 hectare prin fâşii arate;
– Supravegherea arderii până la finalizarea ei.
Casă incendiată la Solduba
O altă intervenţie a pompierilor din cadrul Detaşamentului de Pompieri Satu Mare, a fost necesară în cursul acestei nopţi, la o casă de locuit situată pe raza localităţii Solduba, incendiul fiind anunţat prin 112, în jurul orei 02:04.
Salvatorii au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, acţionând în colaborare cu pompierii voluntari ai SVSU Crucişor .
În momentul sosirii echipajelor, flăcările se manifestau violent la întreaga locuinţă, existând pericolul extinderii acestora la proprietăţile învecinate.
Pompierii au localizat şi lichidat incendiul cu operativitate, împiedicând propagarea acestuia.
Ca urmare a producerii evenimentului, au ars şi s-au deteriorat: acoperişul şi tavanul locuinţei (aproximativ 60 m2), ferestrele şi uşile din lemn, documentele personale ale proprietarului şi alte bunuri din casă.
În urma cercetărilor privind iniţierea incendiului a fost stabilită ca fiind cauza probabilă a acestuia, folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera un incendiu.