Membrii Consiliului Şcolar al Liceului Teoretic Carei (LTC) au derulat azi o activitate de distribuire a mesajelor de dragoste. Doritorii au putut să trimită mesaje, scrisori de dragoste, chiar şi cadouri persoanelor îndrăgite, deoarece pe holurile liceului au fost aşezate cutii speciale în acest scop. Unii şi-au păstrat anonimatul, iar alţii, mai curajoşi, s-au semnat fără ezitări. S-au sortat toate scrisorile, iar pe parcursul zilei au fost împărţite prin clase, destinatarilor, de către membrii Consiliului, se arată într-un material transmis portalului Opinie de Carei de către profesoara Gabriela Menţiu.

Scrisorile de dragoste au fost variate: romantice, siropoase, glumeţe, dar fiecare reuşind să stârnească o mică emoţie sau cel puţin curiozitatea destinatarilor. Mulţi elevi îndrăgostiţi s-au îmbrăcat în roşu, fiind astfel mai pasionali şi reuşind să atragă atenţia celor din jur. Trebuie să menţionăm faptul că cei mai “îndrăgostiţi” elevi au fost cei din clasele a IX-a A, B şi E, a X-a A şi C, care au primit cele mai multe scrisori din şcoală.
Originile sărbătorii răman un mister. Sărbătoarea Sfântului Valentin, Valentine’s Day sau, mai simplu, Ziua Îndrăgostiţilor, ar fi, conform istoricilor, o combinaţie de tradiţii creştine şi romane, transformată şi modernizată de-a lungul veacurilor. Originea acestei sărbători catolice e neclară şi circulă numeroase legende în legătură cu personajele care ar fi inspirat-o.
Una dintre poveştile recuperate din negura istoriei are în centru un preot din Roma – pe nume Valentin, evident – care ar fi trăit în secolul al III-lea d.Hr. Pe atunci, împăratul Claudius al II-lea (sau Claudius Gothicus) a decis că burlacii sunt soldaţi mai buni decât bărbaţii însuraţi – primii s-ar dedica trup şi suflet războiului, pe când ceilalţi ar fi sfâşiaţi de dorul de neveste şi copii şi nu ar da totul pe câmpul de luptă -, aşa că a scos în afara legii căsătoria, în cazul tinerilor. Părintele Valentin, socotind că măsura e nedreaptă, l-a sfidat pe împărat şi a oficiat slujbe de cununie în secret pentru cuplurile de îndrăgostiţi. Claudius a aflat şi l-a condamnat la moarte.
Se pare că felicitările de Sf. Valentin au devenit populare încă din Evul Mediu, dar cea mai veche dovadă scrisă a acestui lucru datează din anul 1415: este o poezie compusă de Charles, duce de Orleans, pentru soţia lui, pe când era întemniţat în Turnul Londrei, după ce fusese capturat pe câmpul de luptă, în timpul bătăliei de la Agincourt.
Astăzi, manuscrisul se află în colecţia Bibliotecii Britanice. Se mai spune că prin 1418-1419, regele Henric al V-lea ar fi angajat un scriitor să-i compună o felicitare de Sf. Valentin prinţesei Catherine of Valois, de care era îndrăgostit şi care ulterior, în 1420, i-a devenit soţie.
Ziua Sf. Valentin, ca sărbătoare a iubirii, a devenit populară şi celebrată la scară largă în secolul al XVII-lea. Britanicii au fost printre primii care au îmbrăţişat-o, văzând în trimiterea de felicitări, scrisori sau poezii persoanei iubite modul ideal de a-şi dezvălui – sau întări – sentimentele.
Azi, pe lângă Marea Britanie şi SUA, Ziua Îndrăgostiţilor este sărbătoare împământenită în Canada, Mexic, Franţa sau Australia, dar şi restul lumii vine tare din urmă… Pe tot globul, se vând 150 de milioane de felicitări de Sf. Valentin, o cifră-record, depăşită numai de numărul felicitărilor trimise cu ocazia Crăciunului.
În România, Ziua Îndrăgostiţilor are în primul rând o conotaţie comercială, tinerii obişnuiesc tot mai des să-şi ofere cadouri în această zi, flori, inimioare sub diferite forme şi mărimi, să-şi scrie scrisorele de dragoste sau să încerce, pur şi simplu, să facă ziua cât mai specială pentru cel iubit, se mai arată în materialul transmis portalului Opinie de Carei.