Folosindu-se de o serie de erori apărute în transcrierea sentinţei Tribunalului Satu Mare în procesul pe care mi l-a intentat împreună cu soţul său, Daniela Ciută continuă să mă denigreze. Deşi ar trebui, în mod normal, chiar să îşi ceară scuze în mod public şi să şteargă o serie întreagă de articole şi comentarii jignitoare la adresa mea, Daniela Ciută mă acuză că mint şi calomniez, că promovez articole mincinoase, că dau semne de oboseală avansată, că înţelegerea limbii române îmi joacă feste, respectiv că manipulez cititorii.

opinie

Daniela Ciută a postat azi dimineaţă articolul senzaţional intitulat „Buletin de Carei nu trebuie să şteargă niciun articol. Articolele lui Szasz Lorant au fost considerate calomnioase si denigratoare şi trebuiesc şterse”.
Pentru a-şi argumenta senzaţionalul titlu, Daniela Ciută invocă soluţia pe scurt postată pe site-ul Tribunalului Satu Mare, deşi ştie că aceasta conţine o serie de erori apărute în transcriere.
„Admite în parte cererea principală, admite în parte cererea reconvenţională, obligă pârâţii le retragerea articolelor şi comentariilor jignitoare în cauză de pe portalul „Opinie de Carei”, precum şi publicarea de către aceştia, pe cheltuială proprie, pe portalul menţionat, a prezentei hotărâri, respectiv obligă pârâţii-reclamanţi la publicarea de scuze, în mod public, pentru comentariile jignitoare publicate pe portalul „Buletin de Carei”, precum şi publicarea pe cheltuiala proprie, pe respectivul portal, a prezentei hotărâri; respinge restul pretenţiilor formulate în cauză, prin cererea principală, respectiv prin cererea reconvenţională; compensează reciproc cheltuielile de judecată ocazionate părţilor în primă instanţă”, se arată în soluţia postată pe portalul instanţelor de judecată.
În primul rând, orice om întreg la cap îi dă seama că există erori de transcriere. Textual, această sentinţă m-ar obliga pe mine şi PFA-ul pe care îl deţin la publicarea de scuze, în mod public, pentru comentariile jignitoare publicate pe portalul „Buletin de Carei”, întrucât în acel proces eu şi Szasz E Lorand PFA am avut calitatea de pârâţi reclamanţi. Ar fi de-a dreptul hilar ca eu să trebuiască să îmi cer scuze în mod public de la Ilie şi Daniela Ciută pentru comentariile denigratoare la adresa mea apărute pe Buletin de Carei.
Dacă aş considera că totuşi Ilie Ciută şi Daniela Ciută sunt cei care ar fi obligaţi la publicarea de scuze, în mod public, pentru comentariile jignitoare publicate pe portalul „Buletin de Carei”, ar fi de-a dreptul ridicol ca acele comentarii pentru care mi s-ar datora scuze publice să rămână în continuare pe portalul Buletin de Carei. Nu de alta, dar în soluţia postată pe portalul instanţelor de judecată nu se specifică nicio obligaţie din partea soţilor Ciută de a şterge acele comentarii. Cu toate acestea, chiar Daniela Ciută scrie în articolul său că „Tribunalul Satu Mare a decis ca să fie şterse doar comentariile pe care cititorii careieni i le-au adresat lui Szasz Lorant”.
Afirmaţiile Danielei Ciută nu corespund adevărului. Mă miră că adoptă asemenea poziţie, având în vedere faptul că soţul său şi fiica sa au fost prezenţi vineri în sala de judecată când s-a pronunţat sentinţa. Şi au auzit cu propriile lor urechi ce a decis instanţa, după cum am auzit şi eu. Nu îmi vine să cred că nu i-au spus şi Danielei Ciută ce prevede sentinţa. În orice caz, pronunţarea a fost înregistrată de sistemul audio instalat în sala de şedinţe şi poate fi oricând reascultată. Gândind logic, presupun că este vorba de o simplă greşeală de transcriere din partea grefierei. Oricum, voi cere în mod oficial Tribunalului Satu Mare să verifice corectitudinea soluţiei postate pe portalul instanţelor de judecată în acest dosar. Adevărul va ieşi oricum la iveală, mai devreme sau mai târziu.
Când ni se va comunica oficial sentinţa şi motivarea acesteia, atât eu cât şi Daniela Ciută vom vedea cine şi câte articole denigratoare are de şters de pe portalurile pe care le deţinem. În privinţa comentariilor, pe Opinie de Carei a apărut unul singur, care a fost şters deja de aproape două luni. În schimb, eu am indicat zeci de comentarii denigratoare la adresa mea postate cu aprobarea Danielei Ciută pe portalul Buletin de Carei.
Având în vedere că soţii Ciută au fost cei care m-au dat în judecată şi tot ei sunt cei care trebuie să-şi ceară scuze în mod public, în timp ce celelalte obligaţii sunt identice atât pentru mine cât şi pentru ei, nu pot să consider că Ilie sau Daniela Ciută au câştigat acest proces. Singura care se încăpăţânează să considere acest lucru este Daniela Ciută, care afirmă textul că „Ciută Ilie a câştigat procesul cu Szasz Lorant”. Oricât m-am străduit, nu am putut să înţeleg logica acestei afirmaţii.
Prin intermediul unui drept la replică pe care i l-am transmis azi Danielei Ciută, i-am atras atenţia asupra faptului că au apărut o serie de erori în transcrierea soluţiei. Nu am primit niciun răspuns din partea ei.
<<Remarc cu dezamăgire că folosiţi în continuare aceleaşi expresii jignitoare la adresa mea. Utilizarea expresiilor de genul „Szasz Lorant minte şi calomniază”, „Szasz Lorant promovează articole mincinoase”, „Finul primarului Kovacs, Szasz Lorant, cel care a ajuns din director de cotidian judeţean un bloger careian, dă semne de oboseală avansată”, „Probabil lipsa de înţelegere a limbii române îi joacă astfel de feste”, „este o manipulare la adresa cititorilor” demonstrează că nu aţi înţeles absolut nimic din sentinţa pronunţată chiar ieri de Tribunalul Satu Mare. Întrucât şi după ce m-aţi dat în judecată aţi continuat să folosiţi aceleaşi expresii jignitoare la adresa mea atât în articolele publicate cât şi în comentariile postate, la fel cum o faceţi şi în prezent, îmi rezerv dreptul de a vă acţiona şi eu în instanţă. Dacă ai dreptate, poţi să câştigi un proces chiar dacă nu ai bani cu nemiluita şi fără a fi asistat de avocaţi „profi”>>, am mai scris în dreptul la replică transmis Danielei Ciută şi redacţiei Buletin de Carei.
La final, i-am mai cerut Danielei Ciută să nu mă mai treacă „Lorant” în articolele pe care le scrie, căci mă numesc Szasz Lorand. În mod ciudat, în cererea de chemare în judecată a ştiut să-mi treacă prenumele în mod corect, dar acum a uitat. Eu nu îmi permit să pun acest lucru pe seama unei oboseli avansate sau pe necunoaşterea caracterelor de pe tastatură de către Daniela Ciută. Pur şi simplu, consider că este vorba de rea-voinţă.

Szasz Lorand