În cursul zilei de azi, 27 ianuarie 2017, Tribunalul Satu Mare a pronunţat sentinţa în dosarul în care cuplul Ilie Ciută- Daniela Ciută m-a dat în judecată pentru daune morale, solicitându-mi suma de 100.000 de euro. Instanţa a decis că nu trebuie să-i achit niciunuia dintre ei nici un leu. Deşi am formulat cerere reconvenţională, nici familia Ciută nu trebuie să-mi plătească despăgubiri. În schimb, atât eu cât şi soţii Ciută suntem obligaţi să ştergem o serie de articole din arhivele portalurilor Opinie de Carei şi Buletin de Carei, iar Daniela Ciută trebuie să şteargă câteva zeci de comentarii denigratoare la adresa mea.

opinie

În sala de judecată a Tribunalului Satu Mare, la pronunţarea sentinţei a fost prezent Ilie Ciută, însoţit de una dintre fetele sale, precum şi subsemnatul. Potrivit sentinţei pronunţate azi, eu trebuie să şterg o serie de articole, care urmează să-mi fie comunicate, respectiv un singur comentariu, pe care oricum l-am îndepărtat de câteva luni. De asemenea, va trebui să public pe portalul Opinie de Carei dispozitivul sentinţei din respectivul dosar.
În schimb, soţii Ilie şi Daniela Ciută sunt obligaţi, conform sentinţei, să şteargă mai multe articole denigratoarea la adresa mea, publicate pe portalul Buletin de Carei, precum şi o serie întreagă de comentarii cu conţinut jignitor care se referă la persoana mea. În plus, soţii Ciută vor trebui să îşi ceară scuze de la mine în mod public pe portalul Buletin de Carei.

„Admite în parte cererea principală, admite în parte cererea reconvenţională, obligă pârâţii (Szasz Lorand şi Szasz E Lorand PFA – n.r.) le retragerea articolelor şi comentariilor jignitoare în cauză de pe portalul „Opinie de Carei”, precum şi publicarea de către aceştia, pe cheltuială proprie, pe portalul menţionat, a prezentei hotărâri, respectiv obligă pârâţii-reclamanţi (Ilie Ciută şi Daniela Ciută – n.r.) la publicarea de scuze, în mod public, pentru comentariile jignitoare publicate pe portalul „Buletin de Carei”, precum şi publicarea pe cheltuiala proprie, pe respectivul portal, a prezentei hotărâri; respinge restul pretenţiilor formulate în cauză, prin cererea principală, respectiv prin cererea reconvenţională; compensează reciproc cheltuielile de judecată ocazionate părţilor în primă instanţă”, se arată în soluţia pe scurt postată pe site-ul Tribunalului Satu Mare.
Sentinţa Tribunalului Satu Mare nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Oradea.
Familia Ciută m-a dat în judecată în primăvara acestui an, taman înainte de alegerile locale. Probabil o fi crezut că nu voi mai avea curaj să relatez despre derapajele lor în timpul campaniei electorale, lucru care, de altfel, nu s-a întâmplat, căci nu m-am lăsat intimidat. Deşi au apelat la un avocat „profi” din Oradea, care i-a costat „modesta” sumă de 3.000 de lei, sentinţa i-a dezamăgit profund. Ilie Ciută a părăsit azi ca ars sala de judecată când a auzit-o.
Deoarece nu am firmă, proprietăţi, limuzine şi sute de mii de euro în conturi, am fost nevoit să mă apăr de unul singur. De-a lungul procesului, nu am fost asistat de avocat. Totuşi, au existat câţiva avocaţi care m-au ajutat în mod gratuit să-mi formulez apărare, cărora ţin să le mulţumesc pe această cale pentru sprijinul acordat.
În decembrie 2016, jurnalistul careian Megyeri Tamas Robert a obţinut o sentinţă definitivă şi revocabilă prin care societatea editoare a portalului Buletin de Carei, Divertimedia SRL, trebuie să-i achite 1.500 lei reprezentând cheltuieli de judecată, respectiv să şteargă de pe portalul Buletin de Carei o serie întreagă de articole şi comentarii. În loc să se conformeze sentinţei, administratorul Divertimedia SRL, Daniela Ciută, apelează la diverse tertipuri pentru a întârzia punerea ei în aplicare. Probabil aşteaptă să fie obligată de un executor judecătoresc.

Szasz Lorand
N.R. Consacrata jurnalistă Daniela Ciută n-a învăţat absolut nimic nici din sentinţa pronuţată azi de Tribunalul Satu Mare şi nici din cea obţinută de jurnalistul Megyeri Tamas Robert. La câteva ore după pronunţarea la care a asistat şi soţul său, Daniela Ciută a permis postarea unui nou comentariu jignitor la adresa mea pe portalul Buletin de Carei. No comment!

comentariu