Tribunalul Bihor a emis ieri, 12 ianuarie 2017, un mandat de arestare preventivă pe 30 de zile pe numele poliţistului sătmărean Man Cosmin Vasile, agent de poliție în cadrul Secției de Poliție Rurală Satu Mare, reţinut de către procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență.

arestat

Magistraţii Tribunalului Bihor au admis propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA- Serviciul Teritorial Oradea. „Admite propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea. În baza art. 226 alin. 1 şi 2 Cod de procedură penală, raportat la art. 202 Cod de procedură penală şi art. 223 alin. 1 şi 2 Cod de procedură penală dispune arestarea preventivă a inculpatului Man Cosmin Vasile, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 12.01.2017 până la data de 10.02.2017 inclusiv. În baza art. 275 alin. 3 Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare cu inculpatul şi comunicare cu procurorul. Pronunţată în camera de consiliu din data de 12 ianuarie 2017, orele 17:00”, se arată în soluţia pe scurt postată pe site-ul Tribunalului Bihor.
Reamintim că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 11 ianuarie 2017, a inculpatului Man Cosmin Vasile, agent de poliție în cadrul Secției de Poliție Rurală Satu Mare, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie-decembrie 2016, inculpatul Man Cosmin Vasile, în calitate de agent de poliție în cadrul Secției de Poliție Rurală Satu Mare, a pretins de la o persoană cercetată într-un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „amenințare” (martor în cauză) să achite contravaloarea unui teren de 1.400 mp cu o valoare de circulație de aproximativ 28.000-56.000 de euro, ce urma să fie achiziționat de polițist în perioada imediat următoare.
Pe fondul refuzului exprimat de proprietarul acelui teren de a-l înstrăina, în cursul lunii decembrie 2016, inculpatul Man Cosmin Vasile a pretins aceleiași persoane să-i transfere proprietatea unui teren de 800 mp, în valoare de aproximativ 24.000 de euro, situat în imediata vecinătate a locuinței acestuia, fără ca polițistul să achite prețul respectiv.
În schimb, inculpatul Man Cosmin Vasile l-a asigurat pe martor că, în schimbul terenului, va întocmi cu celeritate un referat cu propunere de clasare a cauzei în care acesta din urmă era cercetat.
În continuare, inculpatul i-a promis aceleiași persoane că va urgenta demersurile în vederea restituirii unui pistol, corp delict în dosar și că va interveni pe lângă procurorul de caz, față de care a lăsat să se creadă că are influență, pentru ca acesta să emită cât mai repede o soluție favorabilă martorului.
Inculpatului Man Cosmin Vasile i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Inculpatul este prezentat la data de 12 ianuarie 2017 Tribunalului Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.