Am urmărit ieri cu deosebit interes cum va prezenta Buletin de Carei comunicatele de presă prin care fostul deputat Andreea Paul şi pensionarii liberali solicitau demisia conducerii PNL Satu Mare. Eram curios să văd cum va încerca să prezinte subiectul, fiind convins că va găsi o metodă prin care să atace, mai mult sau mai puţin subtil, actuala conducere a PNL Carei. Era clar că Daniela Ciută va încerca să-i atace pe cei pe care îi consideră vinovaţi de mazilirea soţului său din funcţia de preşedinte al PNL Carei.

opinie

Şi nu m-am înşelat. Săgeata otrăvită a apărut deja în titlul articolului: „Reacţii la rezultatele din 11 decembrie. Se cere demisia conducerii PNL Satu Mare. La Carei procent sub 10%”. Nici poza nu a fost aleasă întâmplător de jurnalista Daniela Ciută. O poză care a fost făcută în timpul campaniei electorale, când candidatul PNL Satu Mare la Senat, Adrian Albu, însoţit de liberalii careieni, s-a întâlnit întâmplător cu primarul Eugen Kovacs şi au pozat împreună. Un gest menit să demonstreze că liberalii careieni au ieşit din vrăjmăşia şi izolarea politică de altădată.
Daniela Ciută a îngroşat următoarea propoziţie din comunicatul de presă al fostului deputat Andreea Paul: „Cred într-o schimbare în ritm alert și în solidaritatea liberalilor”. Mai mult ca sigur că jurnalista consacrată este convinsă că această schimbarea se referă şi la repunerea soţului său în funcţia de preşedinte al PNL Carei.
La finalul articolului, apare din nou săgeata otrăvită a Danielei Ciută, cu o propoziţie reprezentând unicul său aport la acest material. „La Carei, în urma campaniei noii conduceri, PNL a obţinut rezultate mult sub nivelul judeţului, adică un procent mai mic de 10%, de 9,25 respectiv 9,35”, arată Daniela Ciută.
În dorinţa sa de răzbunare, Daniela Ciută nu ia în calcul câteva aspecte. În primul rând, datorită electoratului stabil al UDMR, la nivelul Careiului era greu pentru liberali să depăşească media înregistrată pe judeţ. În al doilea rând, datorită strategiei de campanie adoptată la nivel naţional, care s-a dovedit a fi total neinspirată, PNL s-a aflat pe un trend descendent în preferinţele electorale ale tuturor românilor, inclusiv ale careienilor. În al treilea rând, noii conduceri a PNL Carei i-a fost imposibil să refacă în câteva luni imaginea partidului la nivel local, destul de şifonată după un deceniu de preşedinţie a la Ilie Ciută. În orice caz, careienii nu vor uita nici peste ani ce a devenit PNL Carei sub conducerea soţului jurnalistei Daniela Ciută.
De altfel, Ilie Ciută şi-a demonstrat valoarea la alegerile locale, când a fost bătut în mod dezastruos şi umilitor de primarul Eugen Kovacs, care a obţinut de cinci ori mai multe voturi decât el. De asemenea, toată lumea a observat cum numărul de consilieri locali ai PNL a scăzut continuu sub conducerea aceluiaşi preşedinte de filială, ajungând la doi în actualul mandat.
Cu asemenea rezultat, nici nu e de mirare că Ilie Ciută a fost detronat de la conducerea filialei. Nu trebuie omis că, deşi îi place la nebunie calitatea de consilier local, obţinută pe lista PNL, acesta nu a fost văzut niciodată alături de liberalii careieni în campania pentru alegerile parlamentare, dându-se extrem de efecient la fund. Deşi, din câte ştiu, statutul partidului îl obliga să participe la campanie datorită calităţii sale de ales local.
În concluzie, degeaba aruncă Daniela Ciută cu săgeţi otrăvite în actuala conducere a PNL Carei. Mai bine ar medita în ce măsură rezultatele obţinute de liberali la Carei se datorează activităţii derulate în ultimii 16 ani de soţul său, atât ca politician cât şi ca ales local. Puţină meditaţie nu strică niciodată!

Szasz Lorand