Aflat în vizită la Satu Mare, unde s-a întâlnit cu liderul UDMR, Hunor Kelemen, și candidații UDMR la alegerile parlamentare de duminică, premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că Guvernul Ungariei va extinde autostrada M3 până la granița cu România, mai precis până în punctul de trecere a frontierei Petea- Csengersima.

Premierul Viktor Orban a declarat că problema legării județului Satu Mare de sistemul european de autostrăzi a fost ridicată de către primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor. ”Domnul primar mi-a spus că va fi foarte important ca Satu Mare să fie legat de sistemul de autostrăzi din Ungaria și Europa, cea ce înseamnă construirea unei porțiuni de autostradă până la graniță și vom începe să planificăm această porțiune de autostradă către Satu Mare, până la granița româno-maghiară. Acesta a fost unul dintre punctele importante ale întâlnirii noastre cu domnul primar”, a declarat Viktor Orban.
Premierul Viktor Orban a mai spus că Ungaria este interesată de o Românie de succes, adăugând că își dorește ca România să se dezvolte pentru că în acest fel și Ungaria este mai puternică. “Ungaria este interesată într-o Românie de succes, deci ca prieteni dorim succes tuturor cetăţenilor României şi le dorim succes şi din punctul de vedere al dezvoltării României, care îi prieşte şi Ungariei, pentru că valoarea fiecărui lot este determinată şi de valoarea loturilor învecinate. Deci, în a dori succes României există şi un interes din partea Ungariei, aşadar noi vă dorim succes, noi vă dorim să vă dezvoltaţi în următorii ani, cum vedem şi astăzi semnele evoluţiei din trecut”, a spus Orban.
Premierul Ungariei a accentuat importanța reprezentării comunității maghiare în Parlamentul României. ”În acest spaţiu politic, în Parlamentul de la Bucureşti, comunitatea maghiară din România trebuie să aibă o reprezentanţă puternică. Eu sunt o persoană optimistă şi cred că sunt argumente pentru repezentanţa acestei comunităţi, dar nu înseamnă să fii înţelept, nu înseamnă să fii şi orb, deci trebuie să vedem că există fenomene, să există evoluţii în viaţa comunităţii maghiare din România, în lumea politică din România care ar putea periclita viaţa acestei comunităţi. Vorbesc aici despre tendinţe. Considerăm că, din când în când, comunitatea maghiară nu este respectată în felul în care ar trebui să fie, însă consider că aceasta poate fi pusă în paranteză în cazul unei abordări pozitive din partea politicului românesc”, a adăugat Viktor Orban. De asemenea, premierul Ungariei a transmis un apel maghiarilor din România, cerându-le să iasă la vot la alegerile parlamentare de duminică, 11 decembrie 2016.
În încheierea conferinței de presă, Viktor Orban a răspuns unei întrebări legate de neparticiparea diplomaților ungari la manifestările de 1 Decembrie organizate de ambasadele românești. “Eu sunt tradiţionalist şi cred că sinceritatea e cea mai bună metodă, chiar dacă sunt la mijloc puncte nevralgice. Aici avem un punct nevralgic diplomatic, dar este mai bine să îţi asumi conflictul sincer decât să ai două feţe. În 1 Decembrie maghiarii n-au ce celebra, aşadar nu sărbătoresc, ceea ce este o atitudine onestă şi către români, pentru că măcar nu îi minţim. Eu consider că diplomaţia maghiară a procedat corect atunci când a ales calea sinceră şi onestă”, a spus Viktor Orban.