Marți, 29 noiembrie 2016, de la ora 12.30, în Sala de simpozioane a Castelului Károlyi din Municipiul Carei a avut loc prezentarea „Marea Unire și Careienii”, susținută de muzeograful Mihai Andrei Mocan de la Muzeul Municipal Carei, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei de Cultură Carei.


Adrian Ștefănuți a deschis evenimentul, după care Mihai Andrei Mocan a prezentat detalii despre personalitățile din județul nostru care au fost prezente la Alba Iulia la Marea Unire care s-a desfășurat acum 98 de ani.
Prezentarea a abordat trei teme: participarea românilor sătmăreni la Primul Război Mondial, Realizarea Marii Uniri și Membrii Delegației din ținuturile sătmărene prezenți la Alba Iulia. Pe parcursul prezentării au fost proiectate imagini referitoare la cele trei teme discutate.
La manifestare au fost prezenți elevi ai claselor a V-a B, însoțiți de doamna profesoară de religie Carmen Dindelegan și clasa a VII-a A, însoțiți de doamna profesoară de istorie Chiorean Cosmina, de la Școala Gimnazială Nr. 3 din Carei.
Evenimentul s-a desfășurat în cardul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României.
În cadrul aceleiași zile, a fost deschisă spre vizitare și expoziția de fotografie intitulată „Personalități ale Marii Uniri”, realizată de Centrul de Promovare a Turismului Cultural.
Expoziția cuprinde 25 de imagini cu personalități din țară, care au avut un rol major în constituirea Statului unitar român.
Enumerăm câteva dintre personalități: episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, Iuliu Maniu, Ion I. C. Brătianu, Vasile Lucaciu, Onisifor Ghibu, Vasile Goldiș, Aurel Lazăr, Alexandru Vaida-Voevod.
Fotografiile pot fi admirate în Sala de simpozioane a Castelului Károlyi din Municipiul Carei până la data de 8 decembrie 2016, conform programului Muzeului Municipal Carei.
Tot în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României a fost expusă și colecția de imagini cu clădiri reprezentative din România, derulată într-un proiect inițiat de Direcția de Cultură Carei, denumit ZILE NAȚIONALE ALE ȚĂRILOR U.E., relansat în 16 februarie anul acesta, care are ca scop cunoașterea și promovarea valorilor culturale ale țărilor membre din Uniunea Europeană.
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, a fost expusă o colecție de 13 imagini cu clădiri reprezentative din România.
Fotografiile au fost puse la dispoziție de membrii FotoClubului „Vasile Vénig László” Carei.
Imaginile sunt expuse pe gardul care înconjoară parcul dendrologic din jurul Castelului Károlyi din Carei și pot fi admirate timp de o săptămână.
Manifestările culturale dedicate Zilei Naționale a României continuă azi, 29 noiembrie de la ora 18.00 la Castelul Károlyi cu SPECTACOLUL OMAGIAL DE MUZICĂ CORALĂ în compania corurilor: Armonica, Protopopiatului Ortodox Român Carei și Bisericii Sf. Dumitru Carei. În program: moment de dans susținut de trupa Club Dance de la Clubul Copiilor și Elevilor Carei și moment poetic susținut de Diana Zaharie, Darius Duțescu (Liceul Teoretic), Claudia Pașcu, Patricia Silvășan și Ciprian Mizsei (Colegiul Tehnic Iuliu Maniu) – coordonator Adrian Ștefănuți. Intrarea este liberă!