Consider că am lucruri mai bune de făcut în viaţă decât să tot răspund provocărilor şi dengirărilor Danielei Ciută, publicate în portalul său de familie, numit Buletin de Carei. Consider că deja şi careienii s-au plictisit de aceste contre total inutile. Tocmai din acest motiv, am decis să mai răspund o singură dată acestor atacuri. Deşi nu mă consider un procesoman, de acum înainte voi tranşa în instanţă toate aceste denigrări. Pur şi simplu nu mai are rost să plictisesc cititorii cu toate năzdrăvăniile Danielei Ciută şi nici nu mai are rost să mai fac reclamă gratuită acestui portal, pe care tot felul de fustraţi, sub tot felul de pseudonimne, pot posta tot felul de comentarii jignitoare.

opinie

În ultimul atac la adresa mea, totul porneşte de la afirmaţia că se doreşte dărâmarea bustului lui Avram Iancu, în celebrul şi nefericitul live al lui Andrei Păunescu, realizat alături de Daniela Ciută, în care s-a mai afirmat, cu subiect şi predicat, că românii ar fi obligați să vorbească în șoaptă în Carei, respectiv că românii se tem să mai spună că sunt români în Carei.
Nimeni nu doreşte dărâmarea bustului lui Avram Iancu. Consiliul Local Carei a aprobat un proiect de hotărâre privind modernizarea întregii zone din jurul bustului existent şi înlocuirea bustului cu o statuie mult mai aspectuoasă, conform unui proiect realizat de Asociaţia Unirea 2009. Sunt convins că o asemenea statuie, cel mai probabil în mărime naturală, ar arăta mult mai frumos decât actualul bust. Şi acesta ar fi trebuit să fie mai mare, proporţional cu soclul, dar câţiva „patrioţi” români din Carei au palmat banii, astfel că au mai rămas doar pentru bustuleţul actual. În loc ca statuia să fie adusă cu camionul, la Carei a ajuns doar un bust micuţ, adus în portbagajul unui autoturism.
Dacă ar fi respectat adevărul şi sensul cuvintelor, Andrei Păunescu şi Daniela Ciută ar fi trebuit să spună răspicat că se doreşte înlocuirea statuii şi realizarea unui ansamblu monumental. N-au spus nimic de aceste lucruri, ci au preferat să folosească cuvântul „dărâmare”, pentru a produce „şoc şi groază”. Daniela Ciută cunoaşte aceste detalii, pe care le-a omis cu bună ştiinţă, căci soţul său, Ilie Ciută, este consilier local. Dacă bine ştiu, chiar şi el a votat acest proiect de hotărâre. De asemenea, Daniela Ciută ştie foarte bine că nu a început încă punerea în aplicare a acestui proiect, nefiind alocată nicio sumă în acest sens în bugetul local. E logic că fără a se aloca bani nu se poate face nimic. Iar soţul său şi-a făcut un titlul de glorie din urmărirea atentă a modului de cheltuire a banului public.
Exact la fel au stat lucrurile şi cu tăiatul arborilor îmbătrâniţi din parc. Liberalii, în frunte cu soţul Danielei Ciută, s-au declarat împotrivit tăierilor. Datorită Danielei Ciută s-a ajuns şi la dosare penale în acest sens, dar acuzaţiile nu au putut fi dovedite. Acum, când văd ce frumos şi aerisit arată parcul, asigurându-se o foarte bună vizibiliate castelului, tocmai soţii Ciută şi anturajul lor solicită tăierea arbuştilor de tuia din zona Monumentului Ostaşului Român. Nu sunt tăiaţi, căci nimeni nu mai riscă să fie reclamat penal de către cei care s-au erijat în apărătorii arborilor şi arbuştilor din municipiul nostru. În plus, în urmă cu câţiva ani, Primăria Carei a prezentat liberalilor vreo două sau trei variante de reamenjarea a zonei Monumentului Ostaşului Român, realizate de un arhitect. Variantele prevedeau inclusiv înlocuirea arbuştilor de tuia existenţi cu alţii, mai mici ca mărime şi înălţime. Liberalii, al căror preşedinte era atunci taman Ilie Ciută, au respins toate variantele prezentate. Aşa că, din acest motiv, zona din jurul Monumentul Ostaşului Român a rămas neschimbată. Nu de alta, dar careienii merită să ştie acest mic amănunt, de care Buletin de Carei nu pomeneşte absolut nimic.
Din nou, Daniela Ciută se leagă de calitatea mea de fin al primarului. Nu ştiu dacă chiar consacrata jurnalistă ar trebui să ridice prima piatra. Nu de alta, dar este soţia fostului preşedinte al PNL Carei, consilierul local Ilie Ciută, despre care scrie extrem de laudativ după şedinţele de Consiliu Local. Nu consider că e normal să scrii despre cel cu care împarţi bucătăria, livingul, dormitorul şi toaleta. De fapt, la ce să mă aştept de la o junalistă consacrată care a început să scrie articole laudative chiar despre propria persoană, postând şi o droaie de poze în care apare, pe portalul pe care tot ea îl deţine? Nici măcar soţii Ceauşescu, adepţi înrăiţi ai cultului personalităţii, nu au reuşit performanţa de a scrie despre propria lor persoană. Din păcate, Daniela Ciută nu vrea să realizeze ridicolul acestor situaţii. Ea vede doar lucurile care îi convin.
Despre celelalte epitete şi caracterizări pe care le foloseşte Daniela Ciută la adresa mea nu mai are rost să pomenesc. După cum nu mai are rost să pomenesc nici despre comentariile jignitoare la adresa mea, a căror postare o permite pe portalul Buletin de Carei, răspunzând în faţa legii pentru conţinutul lor. În orice caz, nu fac cinste unei jurnaliste consacrate, care se laudă cu legăturile sale în mediul academic. Dar asta e o altă discuţie, care va fi tranşată în instanţă. După cum vor fi tranşate în instanţă şi postările jignitoare la adresa mea de pe profilul de Facebook al soţului său, din timpul campaniei electorale.
Nu mai vreau să îi plictisesc pe careieni cu celelalte consideraţii personale la adresa activităţii profesionale a Danielei Ciută. Careienii pot judeca singuri cine spune adevărul, cine minte, cine instigă, cine calomniază şi cine denigrează. Am decis să nu mai răspund în mod public atacurilor Danielei Ciută îndreptate împotriva mea. Nu de alta, dar se spune că cel mai deştept cedează.
Szasz Lorand