Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a respins apelul declarat de fostul director al Direcţiei Judeţene de Sport şi Ineret (DJST) Satu Mare, Florin Gal, împotriva sentinţei pronunţate de Curtea de Apel Oradea, prin care a fost condamnat la 2 ani şi şase luni de închisoare cu executare, care a devenit astfel definitivă. Florin Gal a fost identificat şi încarcerat în penitenciar pentru a-şi executa pedeapsa, informează IPJ Satu Mare.

fratii-gal

„În cursul zilei de ieri, 23.11.a.c. poliţiştii sătmăreni au desfăşurat activităţi pentru punerea în aplicare a unui mandat de executare a pedepsei. Astfel, poliţiştii Serviciului de Investigații Criminale au identificat un bărbat în vârstă de 38 de ani din Carei, pe numele căruia Curtea de Apel Oradea a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii prin care a fost condamnat la 2,6 ani închisoare pentru săvârșirea de infracțiuni prevăzute în legea specială care condamnă faptele de corupție, infracțiunile asimilate corupției sau care au legătură directă cu faptele de corupție ( Legea nr. 78/2000). Bărbatul îşi va executa pedeapsa în penitenciar”, se arată în buletinul de presă al IPJ Satu Mare.
Bărbatul de 38 de ani este careianul Florin Gal, fost director al Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret (DJST) Satu Mare. Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a respins marţi, 22 noiembrie 2016, apelul careianului Florin Gal împotriva sentinţei pronunţate de Curtea de Apel Oradea în urmă cu doi ani, prin care a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare. Instanţa Supremă a majorat pedeapsa fratelui său, Călin Gal, şi el fost director al DJST Satu Mare, de la doi ani de închisoare cu suspendare la trei ani cu suspendare.
Florin Gal a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea (CAO), în data de 4 decembrie 2014, la 2 ani și 6 luni închisoare cu executare. În același dosar magistrații orădeni l-au condamnat și pe fratele acestuia, Călin Gal, care a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare. Totodată, instanța i-a obligat pe inculpați la plata a câte 6.000 de lei în favoarea statului, reprezentând contravaloarea cheltuielilor judiciare. De asemenea, instanța orădeană l-a obligat pe Călin Gal la plata unei despăgubiri civile în favoarea Autorității Naționale pentru Sport și Tineret-DJST Satu Mare, în valoare de 76.123 lei. Frații Gal au atacat cu apel sentința pronunțată de către magistrații orădeni, la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie.
Conform unui comunicat de presă din februarie 2013, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
GAL FLORIN – GABRIEL, director la Direcția Județeană pentru Tineret Satu Mare la data săvârșirii faptelor, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite,
– conflict de interese,
GAL CĂLIN – MIHAI, director la Direcția Județeană pentru Tineret Satu Mare la data săvârșirii faptelor, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite,
– conflict de interese,
– abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anilor 2009 – 2011, inculpații Gal Florin – Gabriel și Gal Călin – Mihai, care sunt frați, în timp ce au îndeplinit, pe rând, funcția de director în cadrul Direcției Județene pentru Tineret Satu Mare, au desfășurat acte de comerț în numele S.C. Bosic Empire Company SRL Carei, societate comercială pe care o administrau în fapt.
De asemenea, în perioada mai – octombrie 2009, inculpatul Gal Florin – Gabriel, în calitate de director la Direcția Județeană pentru Tineret Satu Mare, a aprobat închirierea Hotelului Sport din municipiul Satu Mare, imobil aflat în proprietatea instituției pe care o conducea, către firma pe care o administra în fapt S.C. Bosic Empire Company SRL Carei. Închirierea s-a realizat în condiții avantajoase pentru firma sa, respectiv cu suma de 2.689,98 lei/lună pe o perioadă de 10 ani. La licitația organizată în vederea atribuirii contractului de închiriere, s-au înscris 2 societăți comerciale: S.C. Bosic Empire Company SRL și o altă firmă, constituită cu 5 zile înainte de licitație și administrată de un membru al familiei lui Gal Florin – Gabriel. De asemenea, președintele comisiei de licitație a fost fratele directorului, inculpatul Gal Călin Mihai.
În cursul anilor 2009, 2010 și 2011, inculpatul Gal Florin – Gabriel a aprobat plata către S.C. Bosic Empire Company SRL a sumei totale de 44.716,12 lei, reprezentând plata unor servicii de aprovizionare efectuate de firma pe care o administra în fapt pentru instituția publică pe care o conducea.
În perioada 16 noiembrie 2009 – 9 august 2010, inculpatul Gal Călin – Mihai, în calitate de director la Direcția Județeană pentru Tineret Satu Mare, a atribuit S.C. Bosic Empire Company SRL, societate pe care a administrat-o de drept și, ulterior, de fapt, mai multe contracte de lucrări de reabilitare a Centrului de Agrement Ștrand, ce se afla în proprietatea instituției pe care o conducea. În această modalitate, S.C. Bosic Empire Company SRL a încasat pe nedrept suma totală de 163.706,43 lei.
De asemenea, în perioada iunie – iulie 2010, inculpatul Gal Călin – Mihai a aprobat plata a două contracte (de execuție de mobilier și de execuție de lucrări electrice) la prețuri mai mari decât valoarea reală a lucrărilor, prejudiciind Direcția Județeană pentru Tineret Satu Mare cu suma de 76.123 lei, concomitent cu realizarea unui folos material injust pentru S.C. Bosic Empire Company SRL cu aceeași valoare.
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Satu Mare se constituie parte civilă în procesul penal împotriva învinuitului Gal Călin – Mihai cu suma de 76.123 lei. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui autoturism aparținând inculpatului Gal Călin Mihai. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Oradea.