Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) s-a autosesizat în urma reportajului difuzat de tabloidul britanic The Sun, privitor la familia din Carei despre care jurnaliştii britanici au afirmat că ar fi nevoită să-şi exploateze copiii ca pe nişte sclavi pentru a supravieţui, obligându-i să asambleze jucării pentru ouăle Kinder timp de 13-14 ore pe zi.

timea-jurj

„Urmare a reportajului difuzat de către publicaţia britanică The Sun şi preluat de către mass-media din România, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism efectueză verificări privind aspectele semnalate în materialul de presa”, se arată într-un comunicat de presă postat ieri după-amiază pe site-ul DIICOT.
Imediat ce au ajuns la Carei, procurorii DIICOT au început audierile. În cursul serii de ieri a fost audiată careianca Timea Jurj, mama care, alături de copiii săi şi de o nepoată, a apărut în reportajul difuzat de tabloidul The Sun. Procurorii DIICOT au reuşit să-l identifice şi apoi să-l audieze pe taximetristul care i-a condus pe jurnaliştii britanici până la domiciliul familiei Jurj. Mai mult ca sigur că a fost sau urmează să fie audiat şi soţul Timeei, Cristian Jurj.
Se pare că procurorii DIICOT au reuşit să-l identifice şi pe ghidul jurnaliştilor de la The Sun. Potrivit unor surse neoficiale, citate de ObiectivSM, „domnul Mihai” despre care vorbea Timeea Jurj în faţa presei ar fi un detectiv din Bucureşti. Acesta s-a oferit să-l ajute pe Cristian Jurj să-l ajute să-şi găsească loc de muncă şi cazare în Anglia în schimbul colaborării la realizarea reportajului, lăsându-i adresa sa de email.
Rămâne de văzut ce măsuri vor lua procurorii DIICOT vizavi de jurnaliştii de la tabloidul The Sun, care s-au reîntors în Marea Britanie.
Jurnaliştii de la publicaţia engleză The Sun au ajuns în Carei duminică şi s-au deplasat la sediul firmei care asamblează jucării pentru ouăle Kinder. Aceştia erau însoţiţi de traducător român, pe nume Mihai. Pentru că nu au găsit pe nimeni acolo, au apelat la taximetrişti, cerându-le să-i ducă până la o familie care lucrează pentru firma respectivă. Aşa au ajuns la familia Jurj. Aici, jurnaliştii au susţinut că vor să facă un clip promoţional pentru firma Kinder. În schimb, profitând de naivitatea soţilor Jurj, au realizat un nou material denigrator la adresa României.