Jurnaliştii de la publicaţia engleză The Sun au ajuns în Carei duminică şi s-au deplasat la sediul firmei care asamblează jucării pentru ouăle Kinder. Aceştia erau însoţiţi de traducător român, pe nume Mihai. Pentru că nu au găsit pe nimeni acolo, au apelat la taximetrişti, cerându-le să-i ducă până la o familie care lucrează pentru firma respectivă. Aşa au ajuns la familia Jurj. Aici, jurnaliştii au susţinut că vor să facă un clip promoţional pentru firma Kinder. În schimb, profitând de naivitatea soţilor Jurj, au realizat un nou material denigrator la adresa României.

timea-jurj

Jurnaliştii au apărut în faţa casei familiei Jurj în timp ce Timea îşi parca maşina. Aceştia au sosit cu o maşină cu numere de Bucureşti, urmărind taximetrul din Carei.”Duminică am mers până la ţară şi, când am venit înapoi, am deschis poarta şi au intrat domnii, că sunt de la Kinder. La domnu de la taxi încă i-am făcut semn că sunt cu maşina, să tragă că a atras chiar aici pe pod. Şi după ce a tras, au zis că ei sunt de la Kinder, vor să facă nişte poze cu copiii cum se joacă şi cum se fac jucăriuţele astea pentru Kinder. Atât. Eu am doi copii care umblă la şcoală, la grădiniţă, nu lucrează nicidecum 13 ore. A fost băgată (în poze – n.r.) şi nepoata mea, că haide, haide, fă şi tu poze. Ea s-a uitat şi n-a înţeles ce zice pe engleză. Şi domnul Mihai, căruia îi mulţumesc pentru toate chestiile astea, a spus că colaborează cu firma şi că totul este ok. Eu n-am înţeles totul în engleză. A spus că totul este ok şi el a spus că vor să promoveze fabrica de Kinder, nicidecum să… Şi după aia mi s-a părut şi mie şi la soţul că hopa, îi ceva, că de ce tot insistă pe preţurile la jucăriuţe, cât primim pe un sac. Atâta a fost tot”, a declarat Timea Jurj.

„Au mai spus că în Anglia sunt foarte scumpe ouăle şi că vor să afle cum se fabrică acestea, cum ajung acolo. Nu au spus că vor să înfunde fabrica sau pe oameni sau ceva de genul”, a adăugat careianca. Acesta a mai declarat că jurnaliştii englezi şi tarducătorul care îi însoţea le-a cerut copiilor să vină alături de mama lor şi să se joace cu figurinele care trebuiesc asamblate pentru Kinder.
Timea Jurj a povestit jurnaliştilor că nu ştiu cine este traducătorul, pe nume Mihai, însă mai are adresa lui de email. „Încă s-a oferit că-l ajută pe soţu’ să meargă în Anglia la serviciu. El era translatorul”, a precizat Timea Jurj. Acest translator i-a cerut soţului Cristian Jurj să-i trimită CV-ul, promiţând că îl va ajuta să-şi găsească un loc de muncă în Anglia.
Soţul Timeei i-a contactat azi pe jurnaliştii englezi, cerându-le socoteală pentru cele scrise în articol. Cu un tupeu ieşit din comun, aceştia i-au spus că ei nu au scris că şi-ar exploata copiii, că totul ar fi o invenţie a presei româneşti.
Timea Jurj a mai arătat că obişnuia să aducă acasă jucării pentru a le asambla, dar nu mai face acest lucru. Careianca a intrat în pensie de boală în acest an, după ce a suferit o operaţie complicată.
Articolul denigrator apărut în publicaţia engleză The Sun a fost preluat de toată mass-media din România. Fără voia lor, membrii familiei Jurj s-au trezit în mijlocul unui adevărat scandal. La amiază, la domiciliul lor au apărut reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare şi ai Primăriei Carei pentru a verifica acuzaţiile legate de exploatarea copiiilor, proferate de jurnaliştii englezi. Inspectorii sociali au remarcat condiţiile bune de trai oferite micuţilor, infirmând cele apărute în presa engleză.
Aflată în stare de şoc, Timea Jurj a declarat că nu ştie dacă va lua măsuri împotriva jurnaliştilor de la The Sun, care au implicat-o fără voia sa în acest scandal având ca miză denigrarea cu orice preţ a românilor şi a României. În primul rând, Timea vrea să lămurească autorităţile că acuzaţiile de exploatare prin muncă a copiiilor săi sunt false.
Cei care cunosc familia Jurj ştiu că afirmaţiile pe care i le-au atribuit jurnaliştii englezi Timeei sunt aberante. În schimb, cei care nu cunosc această familie trebuie să afle că a căzut victimă unei diversiuni ordinare pusă la cale de versaţii jurnalişti de la The Sun.