Vizita lui Andrei Păunescu la Carei, urmată de revoltătoarea intervenţie pe Facebook alături de Daniela Ciută, naşte o serie de întrebări legitime din partea locuitorilor municipiului nostru. Cea mai importantă dintre ele este: cine l-a dezinformat pe invitat referitor la faptul că românii trebuie să vorbească în şoaptă, că românii se tem să mai spună că sunt români în Carei, respectiv că se dorește dărâmarea statuii lui Avram Iancu din Carei? Logica elementară şi cronologia evenimentelor oferă răspunsul la această întrebare de interes public.

opinie

După ce a ajuns în Carei, Andrei Păunescu a fost preluat de către Daniela Ciută şi anturajul său. Nici măcar cei care l-au invitat nu au ştiut de acest lucru. Daniela Ciută şi apropiaţii ei l-au dus pe Andrei Păunescu la Marna Nouă în prima parte a zilei de duminică, unde a participat la hramul bisericii ortodoxe din localitate şi la agapa de după. Dovadă stau articolul intitulat “Hram binecuvântat la Biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavril din Marna Nouă. Oaspeți de seamă la agapă” şi pozele postate pe portalul Buletin de Carei.
De la Marna, Andrei Păunescu a venit la Carei, unde a susţinut un concert extrem de reuşit la Teatru. Aflat pe scenă, acesta a mulţumit cel puţin o dată familiei Ciută pentru primire. După terminarea concertului, Andrei Păunescu a fost condus la motel de către reprezentanţi ai Direcţiei de Cultură, unde a cinat, iar apoi s-a retras în cameră să se culce, spunând că este foarte obosit după concert.
Luni dimineaţă, Andrei Păunescu a ajuns în zona bustului lui Avram Iancu. Alături de Daniela Ciută a fost protagonistul regretabilului live de pe Facebook în care a afirmat, cu subiect şi predicat, că românii ar fi obligați să vorbească în șoaptă în Carei, că românii se tem să mai spună că sunt români în Carei, respectiv că se dorește dărâmarea statuii lui Avram Iancu din Carei.
Reprezentanţii Centrului Cultural şi ai Direcţiei de Cultură spun că nu au discutat cu invitatul lor absolut nimic legat de situaţia românilor din Carei. Atunci de unde a scos Andrei Păunescu acuzaţiile sale de-a dreptul absurde? Având în vedere că s-a aflat pentru prima oară la Carei, e clar că cineva l-a dezinformat în mod voit. În mod cert nu a supt din deget prostiile pe care le-a spus în intervenţia sa! E cât se poate de logic că autorul dezinformărilor e Daniela Ciută. De altfel, de vreo o săptămână o tot dă înainte cu asuprirea românilor în municipiul nostru, postând articol după articol pe această temă pe portalul Buletin de Carei, pe care îl deţine.
Adrian Păunescu a fost invitat să concerteze în municipiul nostru de către Primăria Carei, prin intermediul Direcţiei de Cultură. Pentru prestaţia sa artistică a fost plătit cu 3.000 de lei din banii contribuabililor careieni, indiferent de etnia lor. Oare cât a primit pentru concertul susţinut la Marna Nouă? Dacă a primit bani, atunci de la cine? Dacă a cântat pe gratis, mânat de sentimente patriotice, de ce nu a făcut acelaşi lucru şi în Carei? De ce a ţinut morţiş să mulţumească cel puţin o dată familiei Ciută în timpul concertului susţinut la Carei? Care este oare substratul real al acestor mulţumiri? Din moment ce a cântat în limba română şi nimeni nu l-a huiduit, ce motive a avut să facă acele afirmaţii false în intervenţia sa de a doua zi, de lângă bustul lui Avram Iancu? Mai ales că în timpul concertului de la Teatru s-a cântat inclusiv “Az a szep” în limba maghiară. Sunt nişte întrebări logice, la care cel mai bine ar putea răspunde Daniela Ciută, în compania căreia s-a aflat Andrei Păunescu în aproape toată perioada pe care a petrecut-o la Carei, mai puţin în noaptea de duminică spre luni. Însă sunt convins că nu o va face.

Szasz Lorand