Careienii au dat dovadă de solidaritate, luând atitudine vizavi de afirmaţiile aberante ale lui Andrei Păunescu referitoare la faptul că românii ar fi obligați să vorbească în șoaptă în Carei, că românii se tem să mai spună că sunt români în Carei, respectiv că se dorește dărâmarea statuii lui Avram Iancu din Carei. Au postat mesaje și comentarii în mediul virtual atât românii cât și maghiarii.

opinie

Prin afirmațiile sale aberante, Adrian Păunescu au reușit să-i revolte pe foarte mulți careieni, indiferent de etnia lor. Au luat atitudine pe Facebook atât românii cât și maghiarii din orașul nostru. Cu toții au arătat că limba română nu trebuie vorbită în șoaptă în Carei, că românii nu se tem să spună că sunt români în Carei, dar și faptul că nimeni nu urmărește să dărâme statuia lui Avram Iancu. De asemenea, câțiva careieni au arătat inclusiv faptul că Monumentul Ostașului Român este vizibil pentru cei care străbat centrul orașului nostru. Ironic este faptul că tocmai cei care acum cer tăierea arborilor de tuia sunt cei care în urmă cu câțiva ani se împotriveau tăierii copacilor din oraș, amenințând cu proteste și plângeri penale.
În rest, Careiul a avut doar de pierdut de pe urma lui Andrei Păunescu. Acesta a fost invitat în Carei de către administrația locală și a fost plătit din banii contribuabililor careieni. Atât din banii românilor cât și maghiarilor. După ce și-a încasat onorariul generos, acesta a dat fuga la statuia lui Avram Iancu pentru a denigra Careiul și pe careienii care i-au plătit concertul, secondat de consacrata jurnalistă Daniela Ciută.
Andrei Păunescu a dispărut apoi din peisajul careian. Nici nu a remarcat că a putut vorbi și cânta românește cu voce tare în centrul Careiului, fără să îl amenințe sau să îl bată cineva. La ce afirmații aiurea a scos pe gură, acesta nu va reveni degrabă în Carei. Și nici nu cred că își va cere scuze pentru modul în care a jignit un oraș întreg.
Nu o va face nici consacrata jurnalistă Danielă Ciută, președintă și vicepreședintă la două asociații. Acum o tot dă cotită cu metafore, cu barmanii și plăpumarii și cu alte asemenea baliverne. Ba chiar îl atacă pe jurnalistul Ovidiu Doka, care a avut curajul săi răspundă public lui Andrei Păunescu, dar o face mișelește, permițând postarea obișnuitelor comentarii denigratoare și jignitoare.
Important este faptul că locuitorii Careiului nu s-au lăsat manipulați de cuplul Andrei Păunescu- Daniela Ciută. Instigările celor doi au rămas fără efect în orașul nostru cochet, în care românii, maghiarii, șvabii și romii trăiesc în armonie. În schimb, au avut efect la nivel național. Pe pagina de Facebook a lui Andrei Păunescu se găsesc o mulțime de comentarii în care ”bozgorii” sunt înjurați, amenințați sau chiar trimiși în Ungaria. Comic este faptul că majoritatea autorilor acestor comentarii ordineare nici măcar nu sunt din Ardeal. Probabil că asta s-a și urmărit. În rest, no comment.

Szasz Lorand