La data de 10.11.2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor ARNĂUTU GEORGE, BÂRCEA EMIL, BERE PAUL IOAN MIRCEA, BUCIN RADU-NICOLAE, MUSTEAŢĂ IONEL-LAURENŢIU, MUSTEAȚĂ Ovidiu-Gabriel şi UNGUR PETRU-DUMITRU pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulație a instrumentelor de plată electronică falsificate, deținerea de dispozitive în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul DIICOT.

mascati

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2015, pe teritoriul României a acţionat un grup infracţional organizat specializat în confecţionarea şi deţinerea de echipamente (dispozitive de tip skimming) hardware sau software, cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică. Membrii grupului infracţional organizat s-au deplasat în diverse state din Europa (Franța și Belgia) pentru a monta dispozitivele de skimming la terminale pentru efectuarea plățiilor cu mijloace de plată electronică existente în stațiile de alimentare cu combustibil, în vederea copierii datelor confidenţiale de pe banda magnetică a cardurilor bancare. Ulterior, după falsificarea unor instrumente de plată electronică, aceştia au efectuat operaţiuni financiare în mod fraudulos.
Dispozitivele confecţionate au fost exploatate în perioada 2015-2016 în Franța, Belgia și pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, iar datele astfel obţinute au fost valorificate prin efectuarea unor operaţiuni frauduloase pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Taiwan, Nepal şi Filipine.
În urma investigatiilor efectuate au fost identificate un numar de 47 de persoane implicate in diferite activitati infractionale si de sprijinire a grupului infractional, pe diferite zone infractionale, respectiv : producere echipamente de skimming, montare echipamente la bancomate sau staţii de benzină, falsificare de carduri bancare şi efectuare de tranzactii frauduloase, spălare de bani.
La data de 09.11.2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiteri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat un număr de 18 percheziţii domiciliare pe raza judetelor Arad, Oradea, Cluj, Mureş şi a municipiilor Craiova şi Satu Mare, ocazie cu care identificate şi ridicate telefoane mobile, calculatoare, medii optice de stocare, precum si suma de 40500 euro si 11.500 USD. De asemenea, pe raza judetului Cluj a fost identificat un laborator destinat producerii de echipamente de skimming.
Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Totodată, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus faţă de alţi 6 inculpaţi, cercetaţi în prezenta cauză, măsura preventivă a controlului judiciar.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale iar cooperarea internaţională a fost facilitată de către EUROPOL.
La activități au participat și luptători de la Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale al Poliției Române, precum și polițiști de la structurile de combatere a criminalității organizate din București, Mureș, Arad,Cluj, Oradea, Satu Mare, Craiova și Constanța.