SPOT – Festivalul Internațional de Teatru pentru Studenți are loc anul acesta pentru a X-a oară, consecutiv, între 14 și 20 Noiembrie, în municipiul Carei, județul Satu Mare. Acesta a apărut în 2007 din dorința de a media contactul între studenţii şcolilor de teatru din România şi ţările învecinate, în conformitate cu un principiu de bază al artei teatrale: întîlnirea. Evenimentul, singular în România, a devenit unul de referinţă pentru mişcarea teatrală naţională și reprezintă prin longevitatea sa un demers de-acum exemplar.

Cea de-a zecea ediție continuă tradiția celor precedente și oferă publicului careian, de toate vârstele și naționalitățile, posibilitatea de a urmări o nouă generație de viitori actori, gratuit, pe scena Teatrului Municipal.
Repertoriu internațional și teatre independente
Selecția programului din acest an are la bază două direcții principale: consolidarea și continuarea relațiilor dezvoltate cu școlile de teatru într-un deceniu și încercarea de a readuce la Carei un număr cât mai mare de foști participanți, deveniți între timp actori ai diferitelor teatre din țară.
Fiecare teatru din România are printre angajați unul sau mai mulți foști participanți la SPOT. Numărul lor depășește o mie. Festivalul a creat o reţea de relaţii interne şi internaţionale care pune bazele mişcării teatrale careiene, fie că privim viitorul teatru ca pe o instituţie care găzduieşte spectacole, fie că îl privim ca pe o instituţie generatoare de spectacole, care angajează actori, dramaturgi, scenografi şi regizori.
Studenții invitați reprezintă cinci școli de teatru din trei țări: Cluj-Napoca, Craiova, Tîrgu Mureș (România), Novi Sad (Serbia), Passau (Germania). Alături de ei revin pe scena careiană foști participanți ai festivalului, în prezent fondatorii unor teatre independente (Studio Act – Oradea, Reactor de creație și experiment – Cluj-Napoca, Varoterem Projekt – Cluj-Napoca) sau angajații unor instituții de stat (Teatrul de Păpuși Puck – Cluj-Napoca). Pe parcursul celor șapte zile ale SPOT X vor putea fi urmărite trei spectacole pentru copii, în limbile română și maghiară, șapte spectacole-examen în limbile română, maghiară și germană, alături de cinci spectacole independente, produse în Cluj-Napoca, Oradea și Londra.
În programul Festivalului din acest an se regăsește concertul de jazz susținut de Luiza Zan & Hungarian All Stars.
Ateliere și programe comunitare
Festivalul SPOT și-a concentrat atenția asupra programelor artistice comunitare. În anii precedenți , sub umbrela SPOT, au avut loc spectacole și ateliere în grădinițele, școlile și centrele de îngrijire ale presoanelor vârstnice. Teatrul și-a recăpătat rolul esențial în viața careienilor: a contribuit la educația tinerilor și a ușurat povoara senectuții pentru cei rămași singuri și neajutorați.
Bucuriile oferite astfel sunt de neuitat! Bucurille oferite astfel sunt cele mai importante!
La fel ca anii trecuți, vor avea loc programe comunitare în centrele de îngrijire ale persoanelor vârstnice, în grădinițele și școlile din municipiu. În 2016 Festivalul SPOT propune mai multe ateliere de teatru. O parte dintre ele se adresează cercurilor de teatru existente în municipiul Carei, iar o alta studenților invitați.
Festivalul SPOT are loc în Teatrul Municipal Carei, iar majoritatea spectacolelor oferite careienilor sunt, din nou, gratuite.
Pentru informații suplimentare: Paul Sarvadi, spotfestcarei@gmail.com / 0755 572 646.