În cursul zilei de ieri, 8 noiembrie 2016, careienii au postat numeroase mesaje pe pagina de Facebook a lui Andrei Păunescu, revoltaţi fiind de afirmaţiile acestuia cum că românii ar fi obligați să vorbească în șoaptă în Carei, că românii se tem să mai spună că sunt români în Carei, respectiv că se dorește dărâmarea statuii lui Avram Iancu din Carei. Pe aceeaşi pagină a fost postat inclusiv răspunsul jurnalistului careian Ovidiu Doka. După cum era de aşteptat, pe pagina de Facebook a lui Andrei Păunescu au apărut şi zeci de comentarii extrem de jignitoare la adresa “bozgorilor”, o dovadă că dezinformarea şi-a atins scopul. Reproducem o parte din comentariile postate de careieni.

paunescu-ciuta
Lorena Ioana Mareş: “Limba romana NU se vorbeste in soapta! Dna Ciuta iara exagereaza!”
Vasile Cânţa: “Trebuie sa va contrazic dar in Carei nu se vorbeste romana in soapta”
Tanki Rita Ana: “Sí Eu locuesc in Carei sí desi sunt de etnie maghiara vb foarte bine romaneste CU VOCEA TARE!!!”
Marius Someşan: “Ce prostie….ti-au “soptit “prostii!!!!”
Bogdan Dranga: “Cum de vorbiti romaneste asa de tare? In ce limba ati cantat la spectacol? Locul de care vorbiti ca se intalnesc romanii in Carei in viziunea doamnei Ciuta e locul de unde romanii iau autobusele spre vestul europei din cauza politicienilor ca sotul doamnei din filmare. Romanii in Carei se intalnesc peste tot, nu in acea parcare. Cand mai veniti prin Carei va invit in alt loc de unde Monumentul Ostasului Roaman e ascuns dupa niste blocuri, poate face ceva donmul Ciuta si demoleaza acele blocuri sa se vada monumentul. Chiar de dupa Catedrala Ortodoxa daca filmati ajungeti la concluzia ca ar trebui demolata pentru ca mascheaza acel monument. Nu mai exagerati legat de monumentul lui Avram Iancu, nu se demoleaza cum nu s-a demolat nici Monumentul Ostasului Roman in timpul reabilitarii lui, cum nu s-a demolat nici Statuia lui Matei Corvin din Cluj cand a fost reabilitata. Ati fost pacalit de doamna Ciuta cam cum a fost pacalit Julio Iglesias jr. de gadea. am uitat sa precizez ca locuiesc in Carei din 2003 si nu m-am ferit nici o data sa vorbesc romaneste, din pacate nu stiu limba maghiara, o inteleg partial, dar nu o vorbesc.”
Szeley Melinda: “Sa stiti ca limba romana nu se vorbeste in soapta!Traim intr-o tara libera !In Carei romanii cu ungurii traiesc in pace si armonie,dar problema este ca sunt unii care incearca sa distruga acest lucru.”
Dana Simona Paşca: “Sunteti dezinformat, asta va spune o romanca, jumate moata, din Carei.”
Antal Antal: “Aratä-mi unde se vorbeste in soapta româneste?!”. Răspuns de la Bogdan Dranga: “in redactia doamnei Ciuta si in sediul PNL Carei, ca sa nu il trezeasca la realitate pe domnul Ciuta.”
Claudia Moser: “DEZINFORMARE TOTALA!!!Ma mira faptul ca pina cind ati fost la Carei nu ati vorbit cu nimeni romaneste?dar atunci cu cine ati vorbit? singur?”
Claudia Moser: ” Ba deja sunteti cu totii nebuni,dar nu observati un singur lucru?d-nul Paunescu este cu totul dezinformat,stie numai ce i s-a spus de catre fam.Ciuta,pina acum nu au fost probleme intre etnii fac timpitii astia,dar ma intreb ptr.cine este de folos?v-ati gindit cumva?COS CU OASELE MELE!!”
Adam Zoltan Merenyi: ” Ai face bine sa gândești puțin înainte sa îți deschizi gura. Ai dovedit că ești un dobitoc care mănâncă mult c…t fără sa se informeze. Fă bine să îți iei duduia cu tine și plecați din Carei!!!”
Oana Crăciun: “Eu sunt din Satu Mare, si pot sa va spun cu certitudine ca nimeni nu vorbeste romaneste in soapta. Si ca spre deosebire de zona Harghitei, locuitorii judetului nostru vorbesc deopotriva limba romana si maghiara. Bunicul meu era din Carei si era de etnie maghiara, insa la noi acasa s-a vorbit numai limba romana.”
Barbara Veres: “daca vad bine, (si nu am nevoie deocamdata de ochelari) atunci se vede clar pe aceasta poza ca acei tuia sunt acolo de foarte mult timp. E putin exagerat sa spuneti ca au fost puse acolo intentionat ca sa nu se vada monumentul ostasului roman,nu credeti? Presupun ca ati fost si dumneavoastra la parada militara Doamna Ciuta,nu? Acea parada unde a fost oare pentru a onora ostasii romani??? Nu in Carei? Nu din rautate va zic, dar cele spuse in videoclipul acesta sunt cam exagerate. Romanii cu ungurii din Carei se inteleg de minune, in afara de dumneavoastra, care pare a avea probleme cu ungurii intotdeauna. Nu am vrut sa va jignesc, va rog sa nu ma intelegeti gresit, dar cele spuse in videoclip mi se par exagerte, si ca careianca am simtit nevoia sa imi deschid gura, fiindca nu este corect fata de locuitorii orasului si fata de mine! Suntem umiliti in mass media fara nici un drept! Vorbesc amandoua limbi si sunt mandra ca este asa! Dar ceea ce am citit aici la commenturi e plin de ura si negativitate. Stiti cum ma simt ca sunt din Carei? M-ati facut sa ma simt umilita ca sunt din Carei si vorbesc amandoua limbi! Numai la noi se poate asa ceva… culmea… Va atasez o carte postala din Carei destul de veche si va rog sa o studiati bine cu zoom daca e nevoie, si sa va uitati ca acele tufisuri tuia au fost cam 50cm la momentul dat, deci nu e de mirat ca mama natura le-ajutat sa creasca la 9,5m in circa 30 de ani… O zi frumoasa va doresc!”
Carla Ioana: ” Da’ zi mă: trăiești tu la Carei? De știi atâtea despre orașul nostru? Si Dna Ciuta sa tacă din gura! Cei care stau lângă granița cu Ungaria vorbesc SI limba maghiara, dar asta nu înseamnă ca noi vom vorbi in șoaptă limba romană! Nu ai cum sa știi ce e la noi in Carei (Transilvania) ca ești bucureștean!”
Sebastian Bucur: “Cine-i “domnul” asta care a venit o data in Carei si stie cum stau lucrurile? Din pacate asa se raspandeste dezinformarea si mizeriile, prin minciuni. Imi pare foarte rau sa vad ca multi chiar sunt de o parere cu dumneavoastra (probabil au fost si ei la Carei de multe ori). Nu mai raspanditi minciuni si ura intre oameni ca nu va sta bine domnule, oricine sunteti. Nu exista “inamicii” care sunt presupusi de dumneavoastra. Singurul inamic este minciuna pe care o raspanditi.”
Heideröslein Heide: “Aha, de asta pute în Carei și azi, că ai trecut pe aici. De ai fi fost mai îngrijit, nu cu mâinile în buzunar, erai cineva. Așa ești doar un sudist, după care deratizăm la plecare.”
Răspuns pentru Heideröslein Heide de la Daniela Ciută: “Așa cum ați deratizat în 1940 când bunicii și părinții noștri careieni români au fost expulzați? Cu ce bani deratizezi? Cu cei dati de guvernul României sau cu cei din bugetul local la care contribuim toți indiferent de etnie? Dacă ai fi din Carei și ai fi de bună credință ai știi că nu se deratizează decât după ce semnalăm că este invazie de…căpușe.”
Răspunsul jignitor al Danielei Ciută către Heideröslein Heide a fost imediat taxat de către Tascău Liliana din Târgu Jiu: “Urât răspuns, sub nivelul discuțiilor ! Respect, maghiarilor din Transilvania ! Sănătate și minte ! De la o sudistă pentru un cetățean român, de etnie maghiară.”
Daniela Ciută a fost extrem de activă la comentarii. Uneori o dădea înainte cu discriminarea românilor în Carei, iar în alte locuri o dădea cotită cu “metaforele”.
N.R. Revoltător este faptul că mai mulţi careieni, care se consideră mari intelectuali şi oameni de cultură, au apreciat postarea plină de neadevăruri despre Carei a lui Andrei Păunescu, secondat de jurnalista Daniela Ciută.