Doar două publicaţii din judeţul Satu Mare nu au relatat despre recentele percheziţii DNA care l-au vizat pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef. Este vorba de cotidianul judeţean Gazeta de Nord-Vest (GNV) şi de portalul Buletin de Carei (BdC). N-aş fi crezut niciodată că cele două publicaţii îşi vor acorda într-o asemenea măsură politica editorială, mai ceva ca două instrumente muzicale, mai precis ca două trompete. Însă modul în care GNV şi BdC au tratat acest subiect, adică prin ignorare, a demonstrat că totul este posibil nu doar în politică, ci şi în jurnalism. Mai ales când vine vorba de “prietenul şi colegul” Adrian Ştef.

opinie

N-a scris niciun cuvânt despre acţiunea DNA cotidianul Gazeta de Nord-Vest, lucru oarecum de înţeles, având în vedere că şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Mircea Govor, în prezent manager al cotidianului, a păţit exact la fel la sfârşitul anului trecut. A fost ţinta unor percheziţii în noiembrie, iar la scurt timp a fost luat pe sus şi vârât în arest de către procurorii anticorupţie. Cum putea să scrie Mircea Govor de “prietenul şi colegul” său Adrian Ştef?
Acţiunea DNA îndreptată împotriva lui Ştef n-a fost relatată nici de portalul careian Buletin de Carei, deţinut de către consacrata jurnalistă Daniela Ciută. Un comentator permanent a postat totuşi comunicatul DNA la rubrica de comentarii, celebra rubrică dedicată denigrărilor şi injuriilor. Probabil că această omisiune are o legătură cu faptul că Ilie Ciută, soţul consacratei jurnaliste, fost preşedinte al PNL Carei, a fost prieten apropiat şi coleg de partid cu Adrian Ştef înainte ca acesta să treacă la ALDE. Nu este exclus să aibă legătură şi cu felicitările de sărbătorile de iarnă şi cele pascale semnate de Adrian Ştef, în calitate de preşedinte de Consiliul Judeţean, apărute în portalul Buletin de Carei. Pentru a lămuri enigma, Opinie de Carei va solicita Consiliului Judeţean Satu Mare să răspundă dacă acestea au fost publicate gratuit sau contra cost.
Oricum, este demn de remarcat faptul că politica editorială a Gazetei de Nord-Vest şi a portalului Buletin de Carei au ajuns să coincidă când a venit vorba de acţiunile procurorilor DNA îndreptate împotriva fostului preşedinte Adrian Ştef. Speranţele mele ca Buletin de Carei să relateze despre aceste descinderi cu tot atât aplomb cum a făcut-o când a fost vizat fostul vicepreşedinte Mircea Govor s-au năruit imediat. No comment!
Szasz Lorand