Interviu cu viceprimarul municipiului Carei, Ludovic Keizer

keizer ludovic
Reporter: – Ce probleme întâmpină angajații Primăriei în menținerea curățeniei în oraș?
Ludovic Keizer: – Deși Careiul este un oraș curat, în ansamblu, avem totuși unele probleme cu întreținerea curățeniei în oraș. Unii careieni, din motive numai de ei știute, își abandonează gunoaiele în diverse locuri situate pe raza orașului nostru. Astfel apar gropile ilegale de gunoi. Este foarte greu să-i prinzi pe cei care fac astfel de treburi, întrucât acționează mai mult pe timpul nopții. Nu suntem ajutați nici de către cetățeni. În loc să sesizeze imediat Poliția Locală când văd asemenea lucruri, majoritatea careienilor trec nepăsători mai departe. Așa nu vom putea face niciodată ordine. Alții pur și simplu își aruncă gunoiul lângă containere. Se pare că este un efort prea mare pentru ei să-l introducă în container.
Reporter: – Cum reacționează cei care nu întrețin curățenia atunci când se pune problema amenzilor?
Ludovic Keizer: – Când vine vorba de amenzi, apar și problemele. Unul spune că are venituri mici, că nu are bani, dar nu e nicio problemă pentru el să arunce gunoiul pe unde apucă, de exemplu lângă container. Alții se plâng că nu ar avea de unde să plătească amenzile pentru că sunt șomeri, dar asta nu-i împiedică să arunce flacoanele și alte resturi menajere de la geam, întrucât probabil le este prea greu să le strângă și să le ducă până la containerele societății de salubrizare. Ce să mai vorbim de cei care își lasă resturile menajere în coșurile de gunoi montate prin oraș sau de cei care aruncă pe trotuar sau pe spațiile verzi flacoane și diverse ambalaje de hârtie sau de plastic, fiindu-le prea greu să le ducă până la cel mai apropiat coș de gunoi, deși au fost instalate la tot pasul prin oraș. Revoltător este faptul că majoritatea careienilor așteaptă să vină cei de la Primărie ca să facă curățenie, dar nu fac nimic pentru a păstra curățenia în oraș. Noroc că există și careieni civilizați, care ne ajută să păstrăm orașul frumos și curat. Dacă toți locuitorii Careiului s-ar comporta asemenea lor, sarcina administrației locale ar fi mult mai ușoară din acest punct de vedere, iar Careiul ar arăta ca un adevărat oraș european.
Reporter: – Cum vă descurcați cu molozul rezultat în urma lucrărilor efectuate în apartamentele careienilor?
Ludovic Keizer: – Într-adevăr, avem o problemă și cu molozul rezultat în urma lucrărilor de amenajări interioare efectuate la blocuri. Dacă ar fi corecți, proprietarii apartamentelor sau meșterii care le fac lucrările ar cere un container pentru transportul molozului, pentru ca cei de la Florisal să-l poată duce la Doba. Dar e mai ușor să-l arunce lângă containere. Fac lucrările în timpul zilei, iar noaptea lasă lângă containere molozul rezultat. De asemenea, unii aruncă pur și simplu acest moloz în diverse zone ale orașului, transportându-l tot noaptea cu remorcile.
Reporter: – Un mesaj către careieni?
Ludovic Keizer: – Pe această cale, îi rog pe careieni să fie mult mai atenți cu curățenia orașului în care trăiesc. Să nu arunce gunoaie pe unde apucă, ci să le ducă până la coșurile de gunoi și containerele amplasate în număr mare în oraș și mai ales în cartiere. Există o serie de reguli clare, care trebuiesc respectate. Până la urmă e o chestiune de bun simț și de civilizație.

A consemnat Szasz Lorand